Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-21 18:48

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/lagstiftningen-om-ombyggnader/

DN Åsikt

DN Åsikt. Lagstiftningen om ombyggnader

If anything can go wrong it will go wrong. If nothing can go wrong something will still go wrong.

Rätta artikel

Efter att ha läst domarna från Stockholms tingsrätt och Svea hovrätt som bostadsrättsföreningen hänvisar till,  men utan att vara jurist är min åsikt denna:

Bedömningen från båda domstolarna om medlemmens rätt att företa ändringar i sin lägenhet är att ”bostadsrättslagens konstruktion ger medlemmarna en möjlighet att ignorera ett nekat tillstånd från styrelsen för det fall åtgärden inte är till påtaglig skada eller olägenhet för föreningen”.

Det är alltså fritt fram för en medlem att göra de ombyggnader som hen vill i sin lägenhet, och man behöver inte ens invänta styrelsens tillstånd.

Om allt går utan problem har föreningen/styrelsen inget mer med saken att göra, men om medlemmen förorsakar skador på fastigheten eller olägenheter för grannarna är hen skyldig att åtgärda skadorna.

Det är därför alltid en god idé, om inte annat för grannsämjans skull, att föra en dialog med styrelsen, att inhämta tillstånd till ombyggnaden och att därefter se till att ombyggnaden utförs på ett professionellt sätt.