Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-25 11:11

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/lagt-medlemsantal-ett-hot-mot-demokratin/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”Lågt medlemsantal ett hot mot demokratin”

Foto: Jessica Gow/TT

INSÄNDARE. Antalet svenskar som är medlem i ett politiskt parti blir allt färre. Detta innebär att urvalet av kandidater vid våra allmänna val har minskat vilket i längden hotar den demokratiska processen, skriver Åke Karlsson.

I demokratiska länder såsom i Sverige styrs samhällsorganen av valda företrädare från de politiska partierna. Det som oroar är hur medlemskapet i våra politiska partier har minskat från att 1960 legat på uppemot 20 procent av landets röstberättigade invånare till att i dag ligga på runt 2,5 procent. Antalet partimedlemmar var 1960 cirka 1.1 miljoner och var 2018 nere i drygt 250 000.

Detta innebär: 

• att urvalet av antalet kandidater vid allmänna val har minskat,

• att den information, kunskap och beslutsförmåga som erhålls genom partiarbetet nu tillförs allt färre medborgare,

• att dialogen mellan politiker och övriga medlemmar i regioner och kommuner nästan har upphört,

• att valrörelserna numera sker på riksnivå, där utspel, anklagelser och överdrivna hotbilder blivit dominerande inslag och som gynnat nationalistiska strömningar.

Partierna fungerade tidigare i högre grad som en kanal mellan medborgarna och samhället. Det gav en trygghet i det civila samhället.

Politikeruppdraget har vidgats allt eftersom samhällets uppgifter vuxit ut. Uppdragen är numera i större utsträckning årsarvoderade och därmed också mer attraktiva, vilket kan vara ett hinder för rörligheten och risk för inväxt i förvaltningsorganisationen.

Den fina välfärd vi har i Sverige och hur den ska utvecklas samt viktiga samhällsfrågor som klimatet och internet måste engagera fler medborgare om demokratin helt ska återvinnas. Vi måste få bort attityden ”det där får politikerna sköta”. Som medborgare har du inte bara rättigheter utan också skyldigheter. 

Till sist ett tack till dagens politiker, som utför sina uppdrag i en miljö med allt fler påhopp och hotelser.