Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-11-13 12:21

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/lakare-tar-inte-langre-ansvar-for-patienterna/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”Läkare tar inte längre ansvar för patienterna”

Foto: Andreas Arnold/TT

SVAR PÅ INSÄNDARE. Det verkar som att enskilda läkare slutat ta ansvar för enskilda patienter. En annan sjuka i sjukvården är att doktorn stirrar in i datorskärmen i stället för att se patienten, skriver den pensionerade överläkaren Ulf Korman.

Strokedrabbade Kjell-Olof Feldts insändare i DN (17 september och 29 oktober 2019) är beklämmande berättelser om sjukvården. Det verkar som att den enskilda läkaren har slutat ta ansvar för den enskilde patienten.

Införandet av begreppet patientansvarig läkare (Pal) var en bra tanke, men borde ha ersatts av ”patientansvarig behandlare” eftersom det inte fungerade när man, som jag, var ensam barnpsykiatriker på en klinik. Vi ersatte Pal med behandlingsansvarig behandlare, vilket förefaller ha fungerat väl.

Dessutom beskriver Feldt en av sjukvårdens nya sjukdomar - att datorskärmen är viktigare än patienten. Doktorn stirrar på sin skärm och verkar inte komma ihåg att det sitter en människa på andra sidan skrivbordet.

Jag förstår inte vad som har hänt med mina före detta kolleger. Det går inte att skylla på allt mer administration.

Det verkar som att doktorerna har fjärmat sig från patientkontakt och förlitar sig på provsvar – som om människan vore en påse fylld med kemikalier, diagnoser, klassificering och piller.