Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-07-22 01:28

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/lamna-fossilstadiet-och-satsa-pa-biobransle/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”Lämna fossilstadiet och satsa på biobränsle”

Preems oljeraffinaderi i Lysekil. Foto: Thomas Johansson/TT

INSÄNDARE. Bränsletillverkaren Preem i Lysekil borde lämna fossilstadiet och ta en ledande roll som producent av biobränsle. I en sådan satsning skulle en upprustning av den befintliga Lysekilsbanan kunna spela en viktig roll, skriver Mats Fägerquist. 

Naturvårdsverket har underrättat regeringen om tillståndsärendet för Preem. Den saudiske ägaren av Preem, Mohammed al-Amoudi, vill utöka produktionen av fossilt drivmedel, vilket skulle öka utsläppen av koldioxid från 1,7 till 3,4 miljoner ton per år.

Naturvårdsverket skriver: ”Vi vill uppmärksamma regeringen på att ärendet kan påverka möjligheten att nå Sveriges klimatmål.” Det kan därför bli regeringen som avgör om det blir någon utbyggnad.

Inrikes transporter står för en tredjedel av utsläppen av växthusgaser. Enligt Trafikverket behövs energieffektivare vägfordon, övergång till biodrivmedel och utbyggd kollektivtrafik. Men detta räcker inte – det krävs en omfördelning av godstransporterna från väg till järnväg och sjöfart.   

Koldioxid sugs upp av haven och global växtlighet. FN:s organ för förnybar energi (Irena) har pekat ut skogen som en viktig resurs för att hejda en klimatkollaps. Biobränsle kan produceras med avverkningsrester som råvara.

Linda Werner, chef för avdelningen Nya Möjligheter på Preem, förklarar i en annonstext på DN.se att med tallolja kan Preem producera en dieselprodukt med 50 procent grön andel och efterlyser en storskalig svensk produktion av biobränsle.

Preem! Ta en ledande roll som producent av biobränsle. Det finns en elektrifierad järnväg mellan Lysekil och Göteborg. Lysekilsbanan kan rustas upp och förlängas till Preems industrianläggning. Därmed säkras råvarutillgång och leverans av producerat biodrivmedel med dagliga järnvägstransporter. 

Ett nytänkande av Preem och en satsning på Lysekilsbanan kan bana väg för ett regeringsbeslut som står i samklang med Parisavtalet och Sveriges klimatlöften.