Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-12-13 23:18

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/lang-vantan-pa-akuten-ett-allvarligt-problem/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”Lång väntan på akuten ett allvarligt problem”

Anna Starbrink (L) försvarar den grönblå majoritetens sjukvårdspolitik i Stockholms regionfullmäktige den 19 november. Foto: Magnus Hallgren

SVAR PÅ INSÄNDARE. Lång väntan på akuten är ett stort problem vi ser allvarligt på. Men flesta patienter får sina vårdbehov tillgodosedda utanför de stora sjukhusen, skriver Anna Starbrink (L), hälso- och sjukvårdsregionråd i Region Stockholm.

Allt handlar om att få rätt vård, i rätt tid och på rätt plats. Ibland sker detta på stora akutsjukhus, oftare hos husläkaren på vårdcentralen och ibland i hemmet.

När patienter tvingas vänta länge på akutsjukhus är det självklart ett stort problem vi ser allvarligt på. Ingen ska behöva uppleva att de inte får den vård de är i behov av. Att säkerställa att fler kan få vård på rätt nivå är ett sätt att motverka detta.

Akutsjukhus är till för de patienter som behöver sådana resurser. De flesta patienter får sina vårdbehov tillgodosedda på vårdcentraler, i öppen specialistvård utanför sjukhus och på länets nio närakuter.

Detta avlastar våra sjukhus samtidigt som det ger patienter möjlighet att i allt större utsträckning få den vård de är i behov av, på rätt plats. Det är ett viktigt steg inför framtidens hälso- och sjukvård där vård inte i lika stor utsträckning är kopplad till stora sjukhus. Det här är en lång förändringsprocess som behövs när vi har en åldrande och växande befolkning och vården kan göra alltmer.

De beslut vi fattade för flera år sedan börjar nu ge resultat. Det innebär bland annat nya ändamålsenliga lokaler för akutmottagningarna. S:t Görans är i gång sedan några år, Danderyds invigdes alldeles nyligen och Södersjukhusets öppnar i vår.

Dessutom flyttar vård från sjukhus till vårdcentraler och öppenvård. Moderna digitala tjänster underlättar för många patienter. Förändringsarbetet är inte snabbt eller problemfritt, men nödvändigt för att vi ska kunna möta framtidens vårdbehov.