Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-07-23 17:59

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/lar-av-japanerna-och-ta-med-skrapet-hem/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”Lär av japanerna och ta med skräpet hem”

Inga fimpar på gatan i Tokyo. Foto: Torbjörn Petersson

INSÄNDARE. Lär av japanerna och ta med skräpet hem i sommar. Sverige är på väg åt fel håll med fimpar på gatan, omkringblåsande plastpåsar och guppande vattenflaskor i vattenbrynet, skriver Gustav Lindskog.

Så väntar äntligen semestertider för alla utmattade hjärnor med fridfulla aktiviteter som grillning, bad och picknickar. I naturen lämnar svenska folket sin stress tillsammans med ölburkar, plastpåsar och engångsgrillar. 

Under en resa till Japan nyligen fascinerades jag över hur rent det var överallt. Inga fimpar på gatan, omkringblåsande plastpåsar eller guppande vattenflaskor i vattenbrynet. 

Anledningen är en kultur där alla förväntas ta sitt skräp med hem. Sopkorgar existerar i stort sett inte. 

Om det mot förmodan glömts eller tappats något tar alla ansvar för att plocka upp det, oavsett om du är joggare eller polis i tjänst. 

I Sverige är utvecklingen åt motsatt håll och överfulla sopkorgar vid de allmänna stränderna eller godispapper efter de svenska vandringslederna blir en allt mer vanlig syn.

Så för allas trevnad, låt oss i sommar anamma lite av den japanska kulturen. Använd det sista av den utmattade hjärnkapaciteten till att tänka till och lämna endast stressen kvar i naturen.