Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-07-22 14:23

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/larare-ar-proffs-pa-att-undervisa/

DN Åsikt

DN Åsikt. Lärare är proffs på att undervisa

En hemskolande förälder kan inte ge barnet allt det behöver. Dags att klippa navelsträngen och lita på att lärarna gör sitt jobb. Arbeta MED oss, inte MOT oss!

Angående hemundervisning finns det massor att säga, och jag tänker inte förneka att det kan finnas föräldrar med all den kompetens som skulle krävas för att klara av denna uppgift. Jag själv är dock inte en av dem. Trotts att jag studerat sex år på högskola, läst fyra av skolämnena på högskolenivå och arbetat i skolan i över fem år där jag undervisat de flesta av ämnena.

Så låt mig börja förklara varför det är så.

Det svenska skolsystemet bygger inte på ren faktainlärning. Hela grunden i vår undervisning går ut på att skapa förståelse, inte att lära barnen det de skall kunna utantill. Det finns ingen läroplan som det ”bara är att följa”. Det krävs mycket stora ämneskunskaper för att kunna få en elev att förstå. Det är inte bara att ligga kapitlet före i boken och repetera vad som står där. Vi lärare pluggar mycket länge för att få dessa kunskaper. Matematik är ett större ämne än att lära ut addition och subtraktion och sköta familjens ekonomi. Biologi är ett större ämne än att gå ut i skogen och lära sig namn på djur och växter. Vi är inte amatörer. Vi är proffs. Precis som läkare är proffs på vad de gör.

Ann Andersson: Låt oss som vill få hemundervisa våra barn

Detta är bara en rent akademisk ståndpunkt. Ditt barn kommer inte att få samma möjlighet att få de kunskaper som behövs av hemundervisning. Det finns andra aspekter som gör detta till en dålig idé.

Rent praktiskt: Hur skall det göras med betyg?

Detta är myndighetsutövning och vi spenderar mycket tid på att utbildas (och fortbildas) i hur läroplanen skall tolkas och tillämpas. Detta för att skapa ett likvärdigt system över hela Sverige. Som förälder kommer du vara jävig och således rasera detta hopp om jämlikhet.

Visst, vi skulle kunna ha centrala prov, och att all betygsättning sker av Skolverket, men med det systemet finns det massor med problem också.

Den tredje aspekten är social. En viktig del av skolan är att lära sig interagera med andra människor. Detta missar hemskolade barn mycket av. Skolan skall vara en mötesplats där elever från olika bakgrund, social klass och åsikter kan mötas och utbyta erfarenheter och idéer.

Dessutom måste vi tänka på elever som blir misshandlade och utnyttjade av sina föräldrar. Dessa elever måste kunna ha en kontakt med samhället. Om en förälder som våldtar sitt barn, dessutom får möjligheten att isolera barnet hemma kommer det sluta i katastrof.

Det sista jag vill ta upp är detta:

Inget hindrar dig att göra detta! Du är fri att hemundervisa ditt barn så mycket du vill. Visst barnet kommer att behöva gå i skolan också, men på kvällar, helger och lov är du fri att lära dina barn allt du kan.

Du kan även starta en egen skola där du anställer lärare som är villiga att arbeta på det sätt du föreslår. Kanske till och med skaffa dig en egen lärarexamen och själv undervisa på riktigt?