Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-19 02:43

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/lars-calmfors-har-fel-om-fastighetsskatten/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”Lars Calmfors har fel om fastighetsskatten”

Villor i Stockholm. Foto: Magnus Hallgren

INSÄNDARE. Det vore en hån mot familjer i storstadsområden som lyckats köpa ett hus om fastighetsskatten återinfördes. Ekonomiprofessor Lars Calmfors har fel när han påstår att dessa skuldtyngda hushåll har tillräckligt stark köpkraft, skriver Anders Lenander.

Lars Calmfors, professor emeritus i internationell ekonomi vid Stockholms universitet, har i ett flertal artiklar, senast i en kolumn på DN:s ledarsida (24 augusti 2019), pläderat för en återinförd fastighetsskatt baserad på taxeringsvärde.

Han anser att skatten är logisk. Motståndet förklarar han med att ekonomer har brustit i pedagogiken att förklara denna logik.

En princip man följer när det gäller skatter är bärighetsprincipen – den som har bäst ekonomi skall betala mest skatt. Om man då jämför två familjer med jämförbara inkomster som har köpt jämförbara normala villor, den ena i till exempel Fagersta och den andra i en Stockholmsförort, har den förs­ta betalat knappt 2 miljoner och den andra drygt 5 miljoner.

Det mesta av villaköpet finansieras med lån, vilket betyder att ränte­kostnaderna är mer än dubbelt så höga för Stockholmsfamiljen.

Stockholmsfamiljen har därmed väsentligt sämre ekonomi efter villaköpet, men borde enlig Calmfors ändå betala mer en dubbelt så mycket i villaskatt. Vilken princip följer man då? ”Den som har kvar minst ska betala mest”- principen? Det är i alla fall inte bärighetsprincipen.

Att försöka förverkliga sin dröm och ett eget boende när man bor i Stockholmsområdet eller andra dyrorter är tufft. Återinförd fastighetsskatt vid en redan hård ansträngd ekonomisk situation vore ett hån för dessa familjer.