Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-12-11 21:33

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/lat-anders-ygeman-eller-annie-loof-bli-statsminister/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”Låt Anders Ygeman eller Annie Lööf bli statsminister”

Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen Anders Ygeman var inrikesminister innan han tvingades avgå efter av it-skandalen i Transportstyrelsen 2017.
Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen Anders Ygeman var inrikesminister innan han tvingades avgå efter av it-skandalen i Transportstyrelsen 2017. Foto: Magnus Hallgren

S-gruppledaren Anders Ygeman eller Centerledaren Annie Lööf vore båda lämpliga som statsministrar. Även EU-kommissionär Cecilia Malmström skulle vara ett bra namn, skriver läsaren Allan Gut.

Rätta artikel

Efter två månaders samtalande och sonderande ser det ut som om ingenting har hänt i regeringsfrågan, i den meningen att samtliga partier står på samma fläck som när samtalen startade.

I själva verket tycks positionerna vara desamma som när valrörelsen startade. Då utgick man från två block, de rödgröna och Alliansen, med Sverigedemokraterna till höger om dessa.

Vad man, trots ivriga försäkringar från alliansen om motsatsen, under en längre tid har kunnat skönja är att alliansen ser ut att falla sönder, med resultatet att vi fortfarande har två block, men av ett annat slag.

Ett konservativt högerblock (M+KD+SD), ett mittenblock (S+MP+C+L) med Vänsterpartiet till vänster om dessa. Detta verkar ha besannats efter statsministeromröstningen den 14 november.

Det kan inte bara vara vi på åskådarbänk som insett detta för länge sedan. Även politikerna måste ha gjort det. Skillnaden är att de måste vara taktiska och spela sitt spel, dels för varandra, men, till icke obetydlig del, även för gallerierna (det vill säga för oss väljare).

Men nu måste det väl ändå vara dags att släppa lite på spel och taktik och inse fakta. Det spelar ingen roll hur mycket M+KD än säger att alla får rösta hur de vill, vi är inte beroende av någon, men faktum kvarstår att om man utgår ifrån att de rödgröna röstar emot, så räcker det inte med att alliansen håller ihop, de behöver SD för att få igenom sina förslag. Därmed hänger allt på hur SD röstar. Så enkel är matematiken.

Om vi utgår från att en ny rödgrön regering är utesluten – den har ju nyligen röstats bort – återstår som enda möjliga regeringsalternativ en mittenregering. Jag kan tänka mig att samtalen inom de berörda partierna till en början förblir låsta under en (övergångs)tid.

Ett problem är att S-ledaren Stefan Löfven å ena sidan sagt att det är självklart att han skall vara statsminister i en regering där Socialdemokraterna ingår. Ett annat problem är att C-ledaren Annie Lööf bestämt tar avstånd från en Löfven-ledd regering.

Det sista kan man tolka som att det är just Stefan Löfven som hon vänder sig emot, men därmed inte nödvändigtvis mot en mittenregering ledd av en socialdemokrat. Det må vara en teknisk finess, men kanske något att ta tag i?

Där någonstans måste det finnas en öppning på så vis att man från S-håll kan erbjuda, exempelvis, förre inrikesministern Anders Ygeman som statsminister och låta Stefan Löfven få något annat fint, eller rentav att Annie Lööf blir statsminister, vilket med nödvändighet måste ge Socialdemokraterna en ansenlig mängd godbitar som betalning.

Eller att man hämtar hem EU-kommissionären Cecilia Malmström, som allmänt anses vara en bra person, som ett förslag till statsminister. Det senare skulle kunna vara en smitväg ut ur statsministerkonflikten och åstadkomma att ingen får, den av alla fruktade, Svarte Petter.

Med Lööf eller Malmström skulle man dessutom kunna ”skryta” med att Sverige därmed får sin första kvinnliga statsminister.