Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-22 08:18

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/lat-barnen-sova-middag-pa-forskolan-igen/

DN Åsikt

DN Åsikt. Låt barnen sova middag på förskolan

Foto: Isabell Höjman/TT
Foto: Isabell Höjman/TT

Barn sover inte längre middag i förskolan. Förändringen har skett i smyg under de senaste åren utan stöd av forskning och fakta. Men barn behöver den vilan för att varva ner och återhämta sig.

Jag har pratat med många förskollärare och barnskötare. De berättar att för 20-25 år sedan sov alla barn middag, även barn i femårsåldern.

Men detta har tagits bort. Varför? Var finns forskningen eller kunskapen som säger att små barn inte ska sova dagtid? Hur fick föräldrar idén att säga åt förskolans personal att väcka deras barn – eller att inte låta barnen sova alls på dagtid?

Många barn börjar förskolan vid sjutiden på morgonen och slutar först vid 16-17-tiden. De innebär att de är på förskolan så länge som åtta timmar.

I dag finns det små barn som blir väckta efter att ha sovit 20-30 minuter. Förskolans personal har fått i uppgift av föräldrarna att väcka barnen. Anledningen kan vara att föräldrarna är oroliga för att barnen inte ska somna i bra tid på kvällarna.

Men tänk om det blir precis tvärtom? Om barn är som vi vuxna kan det här leda till sämre sömn. Risken finns också barn är uppe längre och längre på kvällarna och de till och med vänjer sig sova färre timmar totalt på dygnet.

Om barn inte själva har förmågan att varva ner, dra sig undan och vila på dagen kan det finnas små barn som befinner sig i ett konstant stresspåslag under sina dagar på förskolan.

Det finns sannolikt ett samband mellan brist på återhämtning dagtid och sämre sömn. Att skapa en bra nattsömn handlar ofta om hur vi lever dagtid.

Det finns väldigt lite forskning om sömn dagtid, stress och små barn. Jag hoppas att alla ni som har kunskap och forskar på området sprider kunskap. Vad säger barnhälsovården och forskare på sömn och stress?

Om inte det finns samlade direktiv och råd som förskolans personal och stressade och oroliga föräldrar kan använda sig av riskerar detta att fortsätta. Ett värsta scenario skulle kunna vara att det finns barn som går i förskolan under cirka fyra år och som sällan eller aldrig varvar ner eller återhämtar sig dagtid. Och som dessutom kan ha svårt att varva ner då de kommer hem och får svårt med sin sömn.

Man borde undersöka om det kan finnas ett samband mellan brist på sömn och återhämtning dagtid för barn i förskoleåldern och psykisk ohälsa högre upp i åldrarna.