Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-14 12:26 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/lat-centerpartiet-och-liberalerna-bilda-mittenregering/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
DN Åsikt

”Låt Centerpartiet och Liberalerna bilda mittenregering”

C-ledaren Annie Lööf viskar till Liberalernas Jan Björklund i Sveriges Televisions studio i måndags. Till vänster KD-ledaren Ebba Busch Thor och moderatledaren Ulf Kristersson.
C-ledaren Annie Lööf viskar till Liberalernas Jan Björklund i Sveriges Televisions studio i måndags. Till vänster KD-ledaren Ebba Busch Thor och moderatledaren Ulf Kristersson. Foto: Lotta Härdelin

Låt Centerpartiet och Liberalerna bilda regering. En sådan mittenregering skulle kunna få stöd av både Socialdemokraterna och Moderaterna.

I sin granskning av tänkbara regeringsalternativ efter söndagens val visar DN på elva olika möjligheter. Fyra av dem beskrivs som osannolika, fem bedöms ha små chanser, en ses inte som realistisk och en alliansregering skulle bli svårmanövrerad.

Möjligheten till en minoritetsregering bestående av Centerpartiet och Liberalerna behandlas inte. Fördelarna med en sådan är ändå rätt uppenbara, förutsatt att C och L kan komma överens med både Socialdemokraterna och Moderaterna om politikens innehåll.

På många områden står dessa partier inte särskilt långt från varandra. Bägge vill ha fler poliser, höjda försvarsutgifter, mer pengar till välfärden, bättre skolundervisning, mer gränsöverskridande samarbete i miljöpolitiken, bland annat inom EU, för att ta några exempel.

Detta innebär naturligtvis inte att man är enig om hur målen ska nås, men man är i stort sett enig om inriktningen. Lösningar på frågor som om Sverige ska gå med i Nato och vinster i välfärden skulle tills vidare få anstå.

En sak som alla fyra partier är helt överens om är att hålla Sverigedemokraterna utanför allt inflytande, sannolikt också Vänsterpartiet så länge som Socialdemokraterna inte behöver dem som voteringsstöd i riksdagen. Det skulle man ju heller inte behöva i den angivna konstellationen.

En annan fördel är att både S och M kan avstå från statsministerposten utan att känna sig förfördelad och ändå utöva stort inflytande. Gemensamt med C och L kan de enas om en politik som går att genomföra med hjälp av en betryggande majoritet i riksdagen med 221 mandat.

Genom förnuftiga kompromisser kan de gemensamt lösa många problem och uträtta mycket av det som väljarna längtar efter. Detta kan kallas att ta ansvar för Sverige.

Varför skulle inte S och M kunna göra detta utan C och L? För det första tycks de inte kunna enas om vem som ska inneha statsministerposten. För det andra förfogar de inte ensamma över en majoritet i riksdagen. För det tredje kan mittenpartierna verka medlande i arbetet på att finna lösningar som alla fyra kan enas kring.

För flertalet väljare torde detta te sig som en attraktiv lösning. Politik kan vara mycket, men det är inte att ”segra eller dö” utan att på parlamentarisk väg lösa de problem som Sverige står inför.

DN Åsikt 14 september 2018

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.