Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-24 18:41

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/lat-de-ensamkommande-stanna/

DN Åsikt

DN Åsikt. Låt de ensamkommande få stanna i Sverige

Två gånger har en folkvald statsminister basunerat ut att alla människor i hela världen är välkomna till Sverige. Då får man också ta emot de som kommer – även om de blev fler än man tänkt sig från början.

Två gånger har en folkvald statsminister, Fredrik Reinfeldt (M) på Norrmalmstorg före valet 2014 och Stefan Löfven (S) på Medborgarplatsen före den stora flyktingvågen 2015, basunerat ut att alla människor i hela världen är välkomna hit. Bland andra hörsammade ett 10.000-tal pojkar och män uppmaningen, och tog sig hit. Många familjer sålde allt vad de ägde  eller tog lån för att skicka iväg en son för att fungera som ankarbarn – som i sin tur ordnar med inrese- och uppehållstillstånd för resten av familjen.

I den situationen kan inte Sverige sedan tvärvända, och säga att man ångrar sig bara för att det kom hit fler än vad man tänkt sig. Då blottställer man människor som man en gång bjöd hit. Nej, nu får faktiskt det här landet stå sitt kast som röstar fram den här sortens politiker, och snällt låta dem stanna.

Sedan är det en helt annan sak att hela den här historien om de så kallade ensamkommande är galenskaper från början till slut, men det är inte det som Ingrid Eckermans inlägg handlar om, och alltså inte det som jag ska skriva ett svarsinlägg om.