Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-07-23 18:04

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/lat-fartyg-rensa-varldshaven-fran-skrap/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”Låt fartyg rensa världshaven från skräp”

Avfall i hamn på Malta. Foto: André Maslennikov/TT

INSÄNDARE. Låt fartyg rensa världshaven från skräp. Om man kan installera ett system i 60.000 fartyg som ökar sjövattenintaget kan stora mängder vatten renas effektivt, skriver Bertil Burström.

Vårt överflödssamhälle har vårdslöst och länge nog kontaminerat världshaven med plastbitar och annat skräp som skadar fiskar, valar och andra djur. Jag funderar därför på ett sätt att åtminstone grovrensa världens hav. Då jag inte hört talas om mitt reningsalternativ som man kan kalla ”bypass-metoden” förmodar jag att det ännu inte kommit till användning. 

Min idé baseras på insikter när jag en gång var motorman på ett stort lastfartyg. Jag konstaterade då att fartygens väldiga dieselmotorer behöver massor av havsvatten för att kyla bort överskottsvärme.

Det reningssystem jag funderar på innebär att en extra stor volym sjövatten sugs in i fartyget, där en del passerar motorernas kylmantlar på vanligt sätt. Detta och övrigt vattenintag sätts sedan i snabb rotation i cykloner eller koniska separatorer, som töms automatiskt när tillräcklig skräpvolym har ansamlats.

Om man kan installera ett sådant system i de 60.000 fartyg som trafikerar världshaven och ökar sjövattenintaget så långt det är ekonomiskt rimligt kommer oerhörda mängder vatten att kunna renas effektivt. Anläggningskostnaden för denna metod blir måttlig liksom driftskostnaden, då mycket redan finns installerat på fartygen.

Naturligtvis är detta ingen snabb lösning, men skulle kunna vara ett ordentligt bidrag på vägen mot renare och hälsosammare hav.

För att få hum om realismen kan man göra en grov jämförelse. Om samtliga fartygs inloppsrör skulle sammanslås skulle de forma bildligt talat en 10 kilometer bred öppning med en meters höjd. Detta enorma gap skulle ständigt fara fram över haven med en fart på en halv mil i timmen.

Naturligtvis skulle det ta åtskilliga år innan havens ofantliga volymer är något så när renade. Men vattnet skulle faktiskt bli renare så småningom med denna enkla och tillförlitliga metod.