Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-20 19:47

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/lat-franska-akademien-ta-over-litteraturpriset/

DN Åsikt

DN Åsikt. Låt Franska Akademien ta över litteraturpriset

Svenska Akademin har inte till fullo uppfyllt sitt uppdrag de senaste decennierna. De har många gånger inte visat något större intresse för språkvårdande insatser för dagens svenska språk. Det kanske är dags att låta Franska akademin ta över litteraturpriset.

De senaste veckorna har det stormat ordentligt kring Svenska Akademien. I spaltkilometer i pressen har den uppkomna situationen analyserats. Allting har utförligt rapporterats i medierna – från Metoo till den så kallade Kulturprofilen.

Fortfarande är frågan öppenKommer Svenska Akademien att över huvud taget att överleva denna djupa kris? Vad som händer i fortsättningen står skrivet i stjärnorna.

Krisen i Akademien både är symptomatisk och symbolisk. Den återspeglar det akademiska och det kulturella arvets förfall i Sverige. Detta gäller inte minst de humanistiska vetenskaperna, humaniora.

Vem bryr sig egentligen så värst mycket om Svenska Akademien i dag? Nobelpriset har numera snarare utvecklats till en marknadsföringssymbol och kommersiellt jippo för Sverige, någonting vi kan skryta med i omvärlden.

Personligen anser jag dessutom att Akademien inte till fullo uppfyllt sitt uppdrag de senaste decennierna. De har många gånger inte visat något större intresse för språkvårdande insatser för dagens svenska språk.

Akademin har exempelvis aldrig yttrat sig tydligt om engelskans/"svengelskans" olyckliga utbredning i Sverige. Var står Akademin i denna viktiga språkfråga? Deras uppgift är inte bara att varje år utse en Nobelpristagare i litteratur.

Sverige borde kanske göra en överenskommelse med Frankrike. I framtiden ska kanske Fifas guldboll (Ball d' Or)  i stället delas ut i Stockholm medan Nobelpriset i litteratur delas ut i Paris av Franska Akademien? Fifas fotbollspris överensstämmer säkert bättre med dagens svenska kultur- och samhällsklimat.