Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-26 19:35

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/lat-hoginkomsttagare-betala-skatt-pa-barnbidrag/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”Låt höginkomsttagare betala skatt på barnbidrag”

Foto: Pontus Lundahl/TT

INSÄNDARE. Lägg barnbidraget på toppen av inkomsterna för höginkomsttagare. De som verkligen behöver bidragen får då behålla sina, medan de rikaste får lämna tillbaka en del till statskassan, skriver Olle Meyer.

Rätta artikel

Då och då ser man insändare som ondgör sig över att det är ett slöseri med skattepengar så länge barnbidrag inte behovsprövas. En behovsprövning är krånglig, för då skulle myndigheter behöva gå in och rota i varje barnfamiljs privata förhållanden.

Sådana utredningar är dessutom dyra för skattebetalarna. Individuella bidrag lockar dessutom till fusk, så generella bidrag är oftast att föredra.

Det nuvarande systemet har fördelen att alla barnfamiljer får samma bidrag – utan byråkratiskt krångel. Men är det egentligen rimligt att föräldrar med höga inkomster, kanske med en sammanlagd årsinkomst om en miljon kronor, det vill säga 40 000-50.000 kronor i månaden per förälder, får maximala barnbidrag?

Alla tvåbarnsfamiljer kan kvittera ut ett barnbidrag på 1.250 kronor i månaden, det vill säga nästan 32.000 kr på ett år. Trebarnsfamiljer får nästan 54 000 kr och fyrabarnsfamiljer närmare 81.000 kr – och allt detta skattefritt.

Höginkomsttagare kan lätt lägga undan barnbidragen, tex. till barnens blivande bostäder, vilket i sin tur driver på priserna på bostadsrätter.

Är detta rimligt? Det ökar ju klassklyftorna, tvärtemot vad som en gång var tänkt med barnbidragen.

De som är arbetslösa och får A-kassa måste skatta för sin ersättning som en inkomst. Likadant är det för de som har sjukpenning. Beloppen läggs på deras eventuella andra inkomster och slutsumman beskattas.

Varför inte också beskatta barnbidraget? Lägg barnbidraget på toppen av inkomsterna och beskatta det från en viss inkomstnivå – ungefär där man också betalar statlig skatt. Hur stor del av barnbidraget som skulle beskattas vid olika inkomstnivåer får utredare precisera.

De som verkligen behöver barnbidrag får då behålla sina, medan höginkomsttagare får lämna tillbaks en del till vår gemensamma statskassa.

Där kan pengarna användas bättre, och inga myndigheter måste gå in och rota i familjernas privatekonomi. Detta borde vara en idé för alla partier som vill att staten ska koncentrera sig på sina centrala uppgifter: försvaret, rättsväsendet och undervisningsväsendet.

Det borde också vara intressant för de partier som ogillar klyftorna i samhället.