Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-06-28 22:53

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/lat-hogstadiet-ga-over-till-digital-undervisning/

INSÄNDARE

Insändare. ”Låt högstadiet gå över till digital undervisning”

En högstadieelev i årskurs 8 använder sin bärbara dator under en lektion i Sofia skola 2014.
En högstadieelev i årskurs 8 använder sin bärbara dator under en lektion i Sofia skola 2014. Foto: Jessica Gow/TT

INSÄNDARE. Coronaviruset gör att många högstadieelever jublar över inställda lektioner medan andra får vikarier. Digital undervisning i hemmet vore bättre än vikarier, skriver niondeklassaren Axel Elmfeldt.

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.

En våg av värme slår emot mig när jag öppnar den tunga skoldörren. En samling högljudda elever tittar på informationsskärmen. Dagens lunch, fiskpanetter med potatis, dyker upp och en gemensam suck hörs i rummet. Till skillnad från en vanlig skoldag står vi kvar, för det är inte dagens lunch vi är ute efter.

Skärmen bläddrar och en blandning av lycka och förtvivlan sköljer över eleverna. Listan för frånvarande personal är lång och få har vikarier.

De elever, vars lärare inte står på listan, går med tunga steg uppför stentrappan. Andra inser att de har håltimme och rör sig mot caféet med något lättare steg. Några få, vars alla lektioner är inställda, springer ut med glädje och eufori.

Det är självklart att eleverna på min skola Nya Elementar i Bromma inte vill vara där, men är det rädsla över det nya coronaviruset eller bara lättja som driver eleverna iväg från skolan? Jag tror inte att svaret är så enkelt.

En tredjedel av lärarna är sjuka och inte ens hälften av dem har vikarie. I dag hade jag en svensklektion med vikarie för vikarien. Det är ohållbart. Oron över att skolan ska stängas på grund av det nya coronaviruset gör det näst intill omöjligt att arbeta effektivt i skolan.

Jag tror inte att en digital undervisning, där vi får uppgifter av våra vanliga lärare, kan vara sämre än den undervisningen jag och mina klasskompisar får i dag.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt