Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-21 09:18 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/lat-inte-apple-ta-over-kungstradgarden/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
DN Åsikt

”Låt inte Apple ta över Kungsträdgården”

Kungsträdgården i Stockholm med blommande körsbärsträd.
Kungsträdgården i Stockholm med blommande körsbärsträd. Foto: Jessica Gow/TT

Ett teknikföretag som Apple vänder sig främsta hand till penningstinna tekniknördar. Barnfamiljer och vanliga stockholmare är mest i vägen. Att tro något annat är naivt om företagets planer i Kungsträdgården, skriver läsaren och tidigare Stockholmsguiden Bo Eliasson.

Byggnaden som föreslås ersätta dagens restaurang i Kungsträdgården kommer att bli en av Apples så kallade flaggskeppsbutiker, som i dag finns i ett femtontal städer i världen. 

Butiken kommer bli den första i sitt slag i Norden. Tänka sig! I Stockholm!

Återigen luktar det mindervärdeskomplex hos stadens politiker och tjänstemän. Tänk Stockholm Water Front, Nobel Center, Manhattan i miniatyr på Loudden...

Så som förslaget framställs är avsikten att flaggskeppsbutiken skall vara ett återförsäljningsställe, men också en mötesplats för stockholmarna där olika publika aktiviteter kan pågå parallellt med försäljningen av Apples varor. 

Alltså avhänder sig staden framtida möjligheter att styra över vilka aktiviteter som i framtiden ska ske i Kungsträdgården. Det avgör Apple.

Stockholm stad skriver ”Att det handlar om en unik flaggskeppsbutik kan bidra positivt till att utveckla mötesplatsen, då den kommer att locka besökare från hela staden och skapa möten mellan teknikintresserade konsumenter från alla stadsdelar. Fastighetens placering nära den blå linjens tunnelbana kan potentiellt bli en koppling mellan innerstaden och ytterstadsområden som exempelvis Kista, som har en stark identitet inom teknik och innovation genom tex teknikgymnasium, universitet och Kista Science Park”.

Ett teknikföretag vänder sig givetvis i främsta hand till penningstinna tekniknördar. Barnfamiljer och vanliga stockholmare är mest i vägen. Att tro något annat är naivt.

Låt Kungsträdgården förbli stockholmarnas lekrum, tillgängligt för alla, oavsett plånbok och intresse.

DN Åsikt 1 september 2018 kl 17

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.