Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
DN Åsikt

Låt landskapet växa igen – för klimatets skull

Boskap vilar sig i gräset i Roslagen. Foto: Hasse Holmberg/TT
Boskap vilar sig i gräset i Roslagen. Foto: Hasse Holmberg/TT

Svenskt kött är inte bättre än utländskt. Det vi förföriskt kallar för "öppna landskap" i Sverige är till inte ringa del skövlad skog. Det vore bra för klimatet att låta skog växa på markerna igen.

Svenskarnas konsumtion av kött har för första gången minskat relativt kraftigt utan att det finns någon annan uppenbar förklaring än rent miljöengagemang. Minskningen har kombinerats med en ökning av konsumtionen av svenskt kött, vilket flera har tyckt varit bra eftersom svenskt kött har vissa fördelar sägs det. Till dessa fördelar hör låg antibiotikaanvändning, att djurhållningen bidrar till öppna svenska landskap samt att djur har det bra i Sverige. Jag tycker att i vissa aspekter är svenskt kött snarare värre än utländskt.

För det första krävs det ingen som helst antibiotika för att producera vegetarisk mat. Inte heller dör svenska djur av hög ålder och omgivna av sina nära och kära. De gasas i vild panik och ångest till döds. Vi ska alla vara glada att det inte är öde som drabbar oss själva.

Många förknippar köttproduktion med skogsskövling, men då främst i länder långt bort. Men även det vi förföriskt kallar för "öppna landskap" i Sverige är till inte ringa del också  skövlad skog. Visserligen för kanske tusen år sedan, men vi skulle som en klimatåtgärd kunna låta den skogen växa tillbaka. Det gör man bland annat i Kina och en hektar skog binder i snitt 400 ton koldioxid. Ur det perspektivet är det bättre att inte äta svenskt kött eftersom svensk mark kan vi kontrollera och bestämma över.

Därför är det oerhört allvarligt att svenska politiker inte ser eller bryr sig om den möjligheten. De har i stället har beslutat om en livsmedelsstrategi som går ut på att vi ska producera mer kött i Sverige. Dessutom håller man på att öppna upp Kina för export av svenskt fläskkött. Taiwan har regeringen redan lyckats öppna upp för export av svenskt nötkött. På regeringens hemsida beskriver man den bedriften på ett sätt som antyder att man är stolt över det.

2017 var trots att det inte var något så kallat El Nino-år det näst varmaste som någonsin uppmätts. Under klimattoppmötet i Paris konstaterade Frankrikes president att världen håller på att förlora kampen mot klimatförändringarna. Förra året ökade de globala utsläppen av växthusgaser med 2 procent.

I det läget borde varje sunt tänkande människa som är mån om sina barns och sin egen framtid vilja se en minskad köttproduktion. Kanske rentav frågan om köttkonsumtionen ska diskuteras i internationella forum.

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.