Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-12-19 11:01

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/lat-naringslivet-bli-garant-for-vinter-os-i-stockholm/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”Låt näringslivet bli garant för vinter-OS i Stockholm”

OS-ringarna på fasaden till Stockholms stadion där sommar-OS avgjordes 1912 och även hästhoppningen 1956.
OS-ringarna på fasaden till Stockholms stadion där sommar-OS avgjordes 1912 och även hästhoppningen 1956. Foto: Jessica Gow/TT

Låt näringslivet bli ekonomisk garant för vinter-OS i Stockholm i stället för skattebetalarna. Eventuell vinst skulle i så fall komma företagen till del, skriver läsaren Kurt Lindholm.

Rätta artikel

Elva näringslivsföreträdare drar på onsdagens DN Debatt en lans för olympiska spel i Sverige. Huvudskälen till att Stockholm ska ha vinterspelen 2026 sägs bland annat vara att arrangemanget kan främja besöksnäringen och näringslivet i stort och bidra till ett mer sammanhållet samhälle. 

Ett viktigt skäl till att Sverige/Stockholm nu bör söka är att OS har en betydligt nedbantad profil vad gäller kostnader än tidigare vinterarrangemang. Nio av 13 beräknade driftskostnadsmiljarder betalas av internationella olympiska kommittén.

Resten finansieras av sedvanliga kommersiella intäkter, hävdar undertecknarna. Bland dem märks Wallenbergarna Jacob och Marcus, Cristina Stenbeck, Peter Stordalen och företrädare för Stockholms Handelskammare med flera.

Säg att vi köper resonemanget om kostnader och intäkter, föreslår jag följande upplägg. I stället för att staten eller Stockholm är garanter för OS-finansieringen träder de affärsdrivande undertecknarna in genom att tillskjuta medel i en egenägd OS-stiftelse, ämnad att garantera de ofinansierade beloppen. Eventuell vinst blir stiftelsens, liksom eventuell förlust.

Därmed slipper medborgarna spela hasard med egna skatter som tas ut för att hålla den nödvändiga vardagslunken igång.

Flera av undertecknarna är erkänt duktiga på finansiella arrangemang av det här slaget, varför det inte torde vara särskilt svårt att tillsammans med Internationella olympiska kommittén garantera vinterspelen och bidra till ett mera sammanhållet samhälle.