Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-20 22:47

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/lat-nya-hus-vara-som-arkitekten-ritar-dem/

DN Åsikt

DN Åsikt. Låt nya hus vara som arkitekten ritar dem

Det finns stora vinster med annan placering av solceller än den gängse. Fler behöver tänka och räkna efter innan de bygger. Med nuvarande solcellspolitik är dock fördelarna stora med "syd-orientering".

Att ställa hus i rät vinkel mot solen gör man fortfarande, mest på grund av brister i energikalkylen och gammal vana. En gång i tiden var solceller väldigt dyra.

Nuförtiden har priserna på solceller sjunkit så mycket att fördelarna med öst-väst-tak kan överväga.  Om man konstruerar huset för 37 graders sydtak och maximerar detta uppnås en given dag åtta timmars solinstrålning, medan solpaneler mot öst kan börja i alla fall en timme tidigare.  Och de mot väst slutar en timme senare.

Dessa timmar kan i och för sig kompenseras för genom att använda batterier, men det är inte så miljövänligt. Dock kan man göra en miljökalkyl med batterier som jämförelse och även jämföra produktion i rent sydläge med öst/väst.

Samtidigt används samma omvandlare, kanske rentav i mindre storlek, eftersom den praktiska toppeffekten blir lägre. Alla solceller kan inte leverera max samtidigt på grund av placeringen.

Detta resonemang kan i stort jämföras med så kallade solföljande solceller, men mekaniken för att följa solen ersätts då av fasta konstruktioner som pekar åt två olika håll.