Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-17 00:33

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/lat-oss-bara-fa-vara-svenska-muslimer/

DN Åsikt

DN Åsikt. Låt oss bara få vara svenska muslimer

Som praktiserande muslim brottas man med diverse utmaningar som medför en kontinuerlig daglig kamp i Sverige. Man tvingas jämt in i en försvarsställning, både för sina egna och andras handlingar. Låt oss bara få vara svenska muslimer och belasta inte oss för vad andra gör.

De skulle storhandlas och det fick inte ta mer än en timme. Lite febrig och stressad gick jag förbi ett stånd, där det bjöds på smakprov av pulled pork. Den trevliga tanten som stod och serverade frågade om jag ville smaka på läckerheten. Jag frågade vad det var för kött. Pulled pork, sade hon med ett stort leende. Jag log tillbaka och sade ”jag avstår, men tack”. Med sina små ögon som täcktes nästan helt av rynkorna tittade hon på mig och lika vänligt sade ”det är jätte gott, prova”. Blygsamt sade jag ”jag tycker inte att fläsk är bra för min hälsa”. Plötsligt trängde sig en farbror fram och med ilsken röst väste han: ” Säg att du inte vill äta fläsk för att du är muslim. I det här landet får man tycka och tro vad man vill, ingen kommer att tvinga dig att äta fläsk.”

För det mesta är jag sämst på att välja min strider, men den här gången gjorde jag rätt, jag tackade och gick vidare. När jag sedan satt bakom ratten kom jag att tänka på den gången när jag fick mitt första jobb och min första inbjudan till en firmafest. Jag avböjde och förklarade att som muslim vill jag inte närvara på en fest där det serverades alkohol. Det var 1994, med Bert Karlsson och Ian Weistmeister som clownade sig på sina ölbackar. Redan innan festen blev jag uppläxad i vikten av att integrera sig i samhället och att ta seden dit man kom. Predikanterna blev fler och fler efter firmafesten. Mina luncher blev plågsamma stunder där favoritämnet blev svenskheten och den mörka framtiden som väntade det gamla Sverige. Jag vantrivdes och sörjde inte när mina chanser att få fastanställning föll pladask.

Tydligen har folk olika definitioner på frihet, integration och rättvisa.  Jag förväntas integrera mig, dock inte till den graden, där jag riskerar att förväxlas med ursprungsbefolkningen.  Eller så ska jag vara en reptil som kamouflerar sig efter olika människors tycke och smak.

Dagens Sverige skiljer sig inte nämnvärt från 1990-talets Sverige. Det tuffa klimatet mot muslimer är sig likt om inte värre. Somliga blir tydligen kränkta av att folk inte vill ta i hand eller av att fria starka tjejer väljer att täcka håret med sjal. Andra tittar på en snett när man förklarar att man måste ursäkta sig för att uträtta bönen. Jag försöker inte leva upp till andras förväntningar, jag har mina mål och mina övertygelser, som jag fokuserar på här i livet. Samtidigt som jag inte kan rå över frustrationen jag bär på över att andra försöker att begränsa mina handlingsmöjligheter. Något ljus i den mörka tunneln ser jag inte.

Framstående opinionsbildare och politiker försöker att försköna denna bittra verklighet genom att lägga skulden på Sverigedemokraterna och andra anti-muslimska grupperingar. Denna strategi är förlamande anser jag och inte kommer att mynna ut i annat än misslyckade försök att försöka göra sig själv fri från skuld.

I kampen mot islamofobi, orättvisor och rasism är skuldbeläggning en värdelös strategi. Utmaningarna som bemöter muslimerna i dagens Sverige är tröttsamma och gör det nästintill omöjligt att orientera sig i samhället. Förutfattade meningar och okunskap från majoritetssamhället är förlamande för mig och många andra muslimer. Låt oss vara svenska muslimer och belasta inte oss för vad andra gör. Diktera inte för mig vad som är sägbart eller möjligt att göra. Jag bävar inför en framtid som väntar mina barn och barnbarn och räds för likgiltigheten och besserwissismen som jag bevittnar i dag.

Som praktiserande muslim brottas man med diverse utmaningar som medför en kontinuerlig daglig kamp. Man tvingas jämt in i en försvarsställning, där man förväntas ena stunden ta avstånd från hemskheter som begås i islams namn och andra stunden samlar man nya krafter för att dementera och debattera mot illvilliga obildade islamofober och rasister. I slutet av dagen syner krafterna och domnande känslor tar över hela kroppen.