Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-10-22 08:54

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/lat-oss-gora-mer-av-det-som-vi-vet-fungerar/

Insändare

Insändare. Låt oss göra mer av det som vi vet fungerar

Vi behöver satsa mer på förebyggande och hälsofrämjande insatser, både i familj och skola. Det innebär kortsiktiga kostnader med långsiktigt mångdubblade vinster, och kräver mod från politiker att prioritera.

Det är viktigt att uppmärksamma de utmaningar som människor inom samhällets mest centrala funktioner – lärare, ambulanspersonal och brandkåren – möter i sitt arbete, tyvärr i större utsträckning i vissa områden än i andra. Det vore beklagligt ifall bakomliggande förklaringar, som till exempel socioekonomiska faktorer, skulle användas som en ursäkt till att inte göra någonting. Låt oss använda dem för att göra riktig skillnad istället.

Skribenten Shahab Ghobadi betonar vikten av ett välfungerande samarbete mellan familjen, skolan och socialtjänsten, samt fördelar med tidiga insatser. Jag håller med personligen och forskningen är på vår sida. Jag vet inte hur man rent praktiskt skulle sätta “mer krav på föräldrarna” utan att dela ut pekpinnar till familjer som med stor sannolikhet redan gör så gott de kan, men saknar verktyg och resurser – ekonomiskt, färdighetsmässigt och emotionellt – för att stötta sina barn. Men det finns föräldrastödsprogram med positiva effekter på bland annat ungdomskriminalitet, som är utprövade både nationellt och internationellt. Att stötta istället för att skuldbelägga som en investering i framtiden med vetenskapen i ryggen – är inte det drömmen?

Nu är det också så att det är lärarens roll att fostra, det står i läroplanen. Lyckligtvis kan vi även stötta lärarna i detta uppdrag med mycket bra resultat. Som ett annat exempel på goda insatser kan vi nämna Bredängsbiblioteket som åstadkommer ett mirakel med att hantera stöket i bibliotekslokaler, helt utan hårda grepp.

Det finns alltså en hel del vi kan göra innan vi går vidare till skärpta straff, en förändring som i flera sammanhang har visat sig varken vara avskräckande eller leda till minskad brottslighet.

Jag skulle verkligen vilja uppmana professionella som har kompetens i frågan att uttala sig offentligt, så att resten av samhället vet att de är i goda händer och inte stirrar sig blinda på reaktiva förslag för problem som går att förebygga. Det är vårt samhällsansvar att vara tydliga med att vi kan vårt jobb, så att ingen sneglar åt sänkt straffålder som ett möjligt alternativ. Vi behöver satsa mer på förebyggande och hälsofrämjande insatser, både i familj och skola. Det innebär kortsiktiga kostnader med långsiktigt mångdubblade vinster, och kräver mod från politiker att prioritera.

Shahab Ghobadi tycker att “Sverige är ett av världens bästa länder att växa upp i” och jag kan inte annat än att hålla med om det. Sverige har gjort mycket rätt (informationen om minskande ungdomsbrottsligheten hittar man här). Låt oss ta ett djupt andetag och göra mer av det som fungerar.