Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-26 19:36

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/lat-oss-med-snabba-bilar-kora-om/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”Låt oss med snabba bilar köra om”

Trafik på E6:an utanför Helsingborg. Foto: Bengt Arvidson

INSÄNDARE. Vi som äger motorstarka bilar som Audi måste få köra om motorsvaga bilar utan att behöva utsättas för blinkande helljus och annan bror duktig-mentalitet, skriver Paul Eriksson.

Rätta artikel

Som stolt ägare av en Audi (suv) blir man lite trött på dessa generaliseringar av självutnämnda poliser i billiga bilar med små motorer, vilket jag antar gäller Lasse Thulin som skrivit insändaren ”Förare av BMW och Audi en fara i trafiken” på DN Åsikt (7 maj).

Jag kör cirka 5.000 mil om året i jobbet vägnar och runt 2.000 mil privat. Så har det sett ut tre decennier decennium nu.

Jag kör oftast stora bekväma bilar med mycket ”lul lul” för jag vill ha det kungligt när är ute på vägen. Som trebarnsfar vill jag också att familjen ska sitta bra och kunna sitta och titta på tv, lyssna på musik, surfa etc när jag åker på semester i stället för att sitta trångt och gapa ”är vi framme snart?” hela resan. 

Där sitter man (och har det bra) kommer i fatt någon liten motorsvag bil och vill köra om, här ska jag vara helt ärlig när jag kör om så gör jag det så fort det bara går, med det menar jag att jag gasar om bilen framför för att sen sänka farten till laglig hastighet efter omkörning. 

Det är då alla möjliga barnsliga beteenden händer; 

Det ska (bland annat) blinkas med helljus när man kör om, lägga sig i ytterfil och såsomköras i någon mil eller två, börja bromsa ett par kilometer innan avfart samt – min personliga favorit – köra fem kilometer i timmen för långsamt och bromsa lite till vid minsta kurva.  

Är det okej med ett visst beteende i trafiken bara man inte kör för fort? Är det okej att blinka med helljus, ligga i ytterfil i kilometer efter kilometer och bromsa in långt under hastighet samt en massa annat trams som dessa förare håller på med! I så fall, var i regelverket står det att detta är okej bara man aldrig kör för fort?  

Vad gör att förare av bilar med klena motorer tycker att de minsann är Trafikverkets hedersknyfflar i trafiken?  

Denna bror duktig-mentalitet hör hemma i sandlådan. Vi ska alla visa varandra respekt och förståelse, även om någon råkar fela eller begå något misstag i trafiken. 

Tut tut på dig, kompis!