Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-26 19:31

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/lat-oss-som-ar-under-18-ar-trana-pa-gym/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”Låt oss som är under 18 år träna på gym”

Foto: Henrik Montgomery/TT

INSÄNDARE. Otillgängliga tider och förbud hindrar ungdomar från att träna på gym. För att förebygga fysisk ohälsa bör även personer under 18 år få tillgång till gymträning, skriver Alva Hakeros.

Rätta artikel

I närheten av var jag bor finns tre gym som jag skulle kunna ha möjligheten att träna på. Två av anläggningarna har speciella tider när ungdomar får träna, men dessa tillfällen är tidigt under dagen och inte anpassade för oss som går i skolan. 

Det tredje gymmet är obevakat, vilket innebär att man måste vara minst 18 år för att få träna där. Under helgerna finns inga tider över huvud taget, trots att det är då man verkligen har tid och möjlighet.

Detta är problematiskt då det i dag är många ungdomar som lider av övervikt. Självklart finns det många andra tillvägagångssätt att bli mer hälsosam och gå ner i vikt på, men ett gym kan ge motivation av andra människor som tränar. Att man ska hindras för att det finns en åldersgräns tycker jag är fel.

Det finns en skaderisk, speciellt på obevakade gym, men man kan lösa detta genom att ha bemanning hela tiden eller vara noga med att påpeka att man tränar på egen risk. 

En lösning kan vara att skriva varningslappar för att uppmärksamma att en viss maskin kan innebära en risk. Samtidigt är det både för unga och vuxna i princip omöjligt att skada sig på ett löpband. 

Psykisk ohälsa är vanlig bland ungdomar. Det finns studier som visar att fysisk aktivitet ökar välbefinnande, motivation samt hjärnans kapacitet. Träning kan på ett naturligt sätt bota depression utan att man måste stoppa i sig läkemedel. Vår hälsa är viktig och därför bör åldersgränsen sänkas på gym.