Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-05-25 23:39

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/lat-oss-valja-partier-aven-i-andra-hand/

Insändare

Insändare. Låt oss välja partier även i andra hand

Riksdagshuset i Stockholm. I valet den 9 september avgörs hur de 349 platserna fördelas mellan partierna som får stöd av minst fyra procent av väljarna. Foto: Henrik Montgomery/TT
Riksdagshuset i Stockholm. I valet den 9 september avgörs hur de 349 platserna fördelas mellan partierna som får stöd av minst fyra procent av väljarna. Foto: Henrik Montgomery/TT

För att undvika att hundratusentals röster kastas bort på småpartier som inte kommer in i riksdagen borde andrahandsröstning införas. Valet skulle visserligen bli mer komplicerat, men mer demokratiskt.

Att det krävs 4 procent av rösterna för att ett parti ska bli representerat i riksdagen kan synas rimligt. Att inte ha någon undre gräns skulle leda till stor partisplittring och risk för parlamentariskt kaos.

Den andra extremen representeras av majoritetsval i enmansvalkretsar som i USA eller Storbritannien.Detta system leder dock till att det blir nästan omöjligt för nya partier att få representation, vilket konserverar maktförhållanden. Som exempel kan nämnas valet i Storbritannien 2015 då det EU-kritiska partiet Ukip fick närmare 15 procent av rösterna, men bara en plats i parlamentet.

Inför riksdagsvalet den 9 september ligger enligtopinionsmätningar tre partier nära fyraprocentsspärren: Kristdemokraterna, Miljöpartiet och Liberalerna. Det innebär att upp till 12 procent av rösterna kan bli bortkastade, vilket ter sig odemokratiskt.

Lösningen skulle kunna vara någon form av andrahandsröstning, det vill säga att man får ange ett andra parti som man vill att rösten ska tillfalla om det första partiet inte uppnår 4 procent. Nackdelen är att valproceduren blir besvärligare, men borde detta inte vara ett pris värt att betala för att slippa hundratusentals bortkastade röster och taktikröster, där rösten inte tillfaller det parti man primärt sympatiserar med?

En sådan förändring tar tid att genomföra, men det vore intressant att få höra motargument.