Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-06-24 15:45

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/lat-sockret-betala-sina-egna-skadeverkningar/

DN Åsikt

DN Åsikt. Låt sockret betala sina egna skadeverkningar

Även om en sockerskatt inte minskar konsumtionen så behöver samhället finansiera den påfrestning på samhällstjänsterna som sockerkonsumtion innebär. En sockerskatt är idealisk.

Om man nu, som Kent Berg, är för ordentliga analyser, då kan man inte enbart uppehålla diskussionen kring en premiss, nämligen att en sockerskatt minskar konsumtionen. Möjligen är det så att en sockerskatt inte kan sättas så högt att den skulle avskräcka från konsumtion, utan att samtidigt slå ut rimlig användning av socker. Men det finns andra skäl att införa en sockerskatt.

Den mest uppenbara och välkända effekten av sockerkonsumtion är att den leder till ett ökat behov av tandvård. Tandvården är subventionerad och bidrar alltså till en påfrestning på våra gemensamma resurser – en påfrestning som direkt påverkas av sockerkonsumtionen. I takt med att allt mer forskning visar på andra hälsoskadliga effekter av hög sockerkonsumtion, blir det tydligare att samhället har stora vårdkostnader förknippande med sockerkonsumtion även på andra områden. Så oavsett om en sockerskatt skulle minska konsumtionen eller inte, så är det motiverat att ta ut den, för att finansiera vårdkostnader och den upplysningskampanj som Kent Berg beskriver. Det är inte mer än rimligt.

Men visst, en sockerskatt är inte frågans slutliga lösning. Det krävs sannolikt många åtgärder på många områden, men det är inte så klokt att redan nu utesluta en av dessa åtgärder bara för att det finns andra.