Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-11-13 16:55

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/lat-sommarlovet-vara-som-det-ar/

DN Åsikt

DN Åsikt. Låt sommarlovet vara som det är

Sommarlovet ska bevaras i nuvarande skick.

Jag har precis avslutat mitt elfte år som lärare på högstadiet, och detta är långt ifrån första gången jag ser, hör eller läser om sommarlovets vara eller inte vara. Från mitt perspektiv, inifrån skolans värld, är jag starkt positiv till ett bevarande av sommarlovet i dess nuvarande skick.

Varför? Av flera orsaker. Vi kan börja med de elever som av olika skäl har det väldigt svårt i skolan. Det kan bero på bland annat sociala svårigheter eller någon form av läs- och skrivsvårigheter och/eller annat. För dessa elever pågår en skoldag dygnet runt under hela läsåret. För att dessa elever ens ska ha en chans att nå samma kunskapsnivå som elever utan svårigheter, så måste de fortsätta läsandet, skrivandet efter officiell skoltid. Man sitter med förälder eller äldre syskon flera timmar. Ibland till sent på kvällen.

Loven, inklusive sommarlovet, är en fristad för dessa elever, som gör att de kan koppla bort skolan och vila hjärnan. En annan orsak är att det är inte bara i skolan man lär sig saker för livet. Sommarlovet erbjuder tid för att vara med kompisar, familj och släkt. Bada, fika, äta glass och fira midsommar. Dessa möten spelar en oerhört viktig roll i barns sociala utveckling. Endast dessa skäl räcker till att bevara sommarlovet i dess nuvarande skick, även om det finns ett antal fler. Trevlig sommar!