Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-24 05:36

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/lat-staten-ta-over-ansvaret-for-skolan-igen/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”Låt staten ta över ansvaret för skolan igen”

Foto: Jessica Gow/TT

Engagemanget varierar och kommunerna har olika ekonomiska förutsättningar att driva skolor. Skolan är en nationell angelägenhet – och då borde också staten ha ansvaret, skriver lärarstudenten Jonas Swensson.

Rätta artikel

När jullovet är slut är det många elever runt om i landet som går till skolan med en osäkerhet över om de får en tillräckligt god utbildning och om de får en likvärdig utbildning i förhållande till elever i andra skolor. 

Sedan kommunerna övertog styret av skolan från staten i början av 90-talet har statusen sjunkit för läraryrket och likvärdigheten mellan skolorna i landet har minskat avsevärt. I skolförordningen står det tydligt att alla elever, oavsett var man bor, ska få en likvärdig utbildning. 

När staten styrde skolan tidigare var Sverige en av de nationer som hade mest likvärdig utbildning. I dag ligger Sverige under OECD-snittet

Problemet är att kommunerna har olika engagemang och ekonomiska förutsättningar för att driva skolor. Skolan är en nationell angelägenhet. Staten tvingar elever att gå till skolan, låt också staten då ta ansvaret.