Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-11-27 09:56

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/lat-studenterna-springa-ut-aven-i-ar/

INSÄNDARE

Insändare. ”Låt studenterna springa ut även i år”

INSÄNDARE. Årets studenter har förstått att de inte får uppleva samma firande som deras föräldrar och äldre syskon. Men låt åtminstone studenterna trots coronaviruset springa ut även i år, skriver tredjeårsgymnasisten Ingrid Jedlöv.

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.

”Sjung om studentens lyckliga dag.” Så går låten, men det är inte vad 01:orna ska få sjunga i juni. Det råder brist på förklaring till varför vårt studentfirande ska ställas in. Det skapar misstro till samhället hos dem som går ut gymnasiet till sommaren. Ja, om det nu ens blir av för oss 01:or.

Som journalisten och programledaren Jenny Strömstedt skriver på Instagram: ”Varför hänger riskgruppernas överlevnad på om gymnasiets avgångsklasser, var och en för sig, springer ut, åker flak eller har en skiva (med färre än femtio personer) när uteserveringarna är fulla, förskolorna öppna och jag just såg en smockfull pendlar­buss köra om på motor­vägen?”

Det är orimligt att just 19-åringar som springer ut från sin skola skulle smitta.

Årets studenter har nog vid det här laget förstått att de inte kommer att få den ”vanliga studenten” som mamma, pappa och syskon fick. De har nog även förstått att det kommer att krävas extra timmar för att hålla disciplinen att skriva klart alla arbeten till de datum som sagts av vardera skola.

Universiteten har möjlighet att pausa på ett annat sätt än gymnasiet eller grundskolan. Du kan inte bara ställa in studenten eller ta det senare eller gå om när det handlar om 30 elever i varje klass.

Studenter har redan kommit på smarta lösningar för sitt firande – allt ifrån att en lärare lämnar ut examensbevis under champagnefrukost till att alla får springa ut till tom skolgård med klasskompisar. Men efter 13 år av prov, inlämningar och hårt arbete: låt dem springa ut från sin skola!

Blir det några lyckliga dagar för studenterna som går ut 2020? Eller blir det en käftsmäll precis som chansen att komma in på universitet? Eller att komma ut på arbetsmarknaden med över 80 000 som registrerat sig på Arbetsförmedlingen?

Fler insändare i samma ämne:
Rasmus S Andersson: ”Besegra ett dödligt virus viktigare än studenten” (17 april)
Viola Duvander: ”Gör ett undantag för studentfirandet” (17 april)
Hans Nilsson: ”Ge grönt ljus till virusanpassat studentfirande” (17 april)

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt