Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-15 11:19

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/lat-sverige-bli-ett-land-utan-manlig-omskarelse/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”Låt Sverige bli ett land utan manlig omskärelse”

Manlig omskärelse på privat läkarmottagning i Stockholm 2007. Foto: Christine Olsson

INSÄNDARE. Låt Sverige bli ett land utan manlig omskärelse. Det kan dock ske utan att ett förbud införs som Centerpartiets stämma fatta beslut om under den gångna helgen, skriver Aitor Villanueva.

Aron Verständig, ordförande för Judiska Centralrådet, och Mohamed Temsamani, ordförande för Förenade islamiska föreningar, hävdar i en DN-artikel (28 september 2019) att ett förslag om förbud av omskärelse av religiösa skäl skulle vara främlingsfientligt. 

Att skrika ”främlingsfientlighet” varje gång man ifrågasätter religiös tro eller lägger fram legitima och giltiga argument skulle kunna ses som ett försök att tysta debatten eller som ett tecken på frånvarande motargument. Det verkar som att den judiska och den muslimska identiteten sitter i förhuden (eller dess avsaknad, rättare sagt), inte bara i deras tro och i deras heliga böcker.

Jag är motståndare till ett förbud eftersom det skulle leda till olagliga ingrepp under tveksamma hygieniska omständigheter och till och med ingrepp utförda utomlands: ännu fler barn skulle få sätta livet till eller skadas. Jag tycker dock att alla svenska medborgare, oavsett tro, bör börja fundera kring denna fråga:

Vad har vi att säga till de hundratals, om inte tusentals, barn som avlider varje år runt om i världen till följd av detta ingrepp? Vad har vi att säga om de omskurna män som upplever minskad känslighet och försämrad sexuell njutning?

Skulle det inte vara bättre att låta barn bestämma själva när de är gamla nog att fatta ett sådant beslut rörande sin egen kropp? Vad tycker vi om detta ur ett människorättsperspektiv?

Det är dags för det svenska samhället att börja ändra syn på ett ingrepp som endast bör utföras av medicinska skäl. Hoppas att vi så småningom får till stånd en förändring som leder till ett land utan manlig omskärelse, men inte för att vi har förbjudit det – utan för att vi har lyckats övertyga.