Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-10-22 09:13

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/lat-unga-kvinnor-fatta-informerade-val-om-sin-kropp/

Insändare

Insändare. Låt unga kvinnor fatta informerade val om sin kropp

Foto: Jonas Esktrömer/TT
Foto: Jonas Esktrömer/TT

Syntethormonella preventivmedel presenteras som "det enda säkra" alternativet för unga kvinnor och ingen information ges kring hur man kan lära känna sin kropp. Kvinnor ska inte behöva få sänkt välmående och ta hela ansvaret för en eventuell graviditet.

År 2017 lever vi i det öppnaste och mest jämställda samhället någonsin, men har fortfarande för låg nivå på sexualkunskap för unga. De hittar ofta mer information på nätet, men där är det svårt att avgöra om informationen är baserad på fakta, personliga åsikter eller är ett sponsrat budskap från något företag. Problemet är att unga tjejer inte får någon onyanserad fakta om hur deras kroppar faktiskt fungerar, och hur man kan förhålla sig till sin fertilitet och kvinnlighet på ett säkert sätt utan att använda hormonella preventivmedel.

Syntetiska hormoner presenteras som det enda säkra valet samtidigt som hormonella problem blir allt vanligare. Att behöva vara hemma från skolan på grund av mensvärk eller blöda så mycket att man måste byta mensskydd många gånger per dag är inte normalt. Överdriven akne och utebliven mens är inte heller normalt. I jakten på att normalisera dessa tillstånd används syntetiska hormoner utan information om att de faktiskt inte fixar någonting. De lägger sig som en matta över hypotalamus, regionen i hjärnan som sköter signaleringen mellan många viktiga hormonella funktioner i kroppen. Den egna cykeln stängs då ned och möjligheten att förstå varför obalansen har uppstått försvinner.

Sexualkunskapen missar helt att informera detaljerna kring kvinnlig fertilitet, hur man kan veta när man är fertil och inte, hur man kan detektera viktiga förändringar på sin egen livmodertapp eller sitt eget vaginalsekret. Syntetiska hormoner kan komma att ha påverkan på en ung kropps utveckling samt på personligheten i form av förändrad sinnesstämning och minskad sexlust. Många kvinnor som idag är över 30 år har använt syntetiska hormoner i 10-15 år och aldrig ifrågasatt det som något konstigt. När de sedan slutar med sina preventivmedel för att kunna bli med barn, märker de att livet på andra sidan är helt annorlunda. Många rapporterar ett kraftigt förhöjt stämningsläge, viktminskning, mer energi, bättre sexlust och allmänt bättre mående.

Faktum är att en kvinna sällan eller aldrig kan bli gravid mer än 5 dagar under varje månad, och ofta är det färre än 5 dagar. Hormonfria preventivmedel och framförallt kroppskännedom förtjänar en mer rättvis bild än de hittills har fått, istället för att tala om för unga kvinnor att de inte kan lära känna sina kroppar, att de inte kan leva med sin fertilitet, att de inte själva kan styra om de ska bli gravida eller inte och att syntethormonella preventivmedel är det enda säkra valet. Det är helt enkelt inte sant.

60 år efter p-pillrets lansering har vi fortfarande inga hormonella preventivmedel för män, och det beror inte på att män är mer komplexa hormonella varelser. Det är precis samma mekanism (signalering från hjärnans hypotalamus) hos kvinnor och män, vilket innebär att det är lika lätt att göra p-piller för män som för kvinnor. Problemet är att män inte accepterar sänkt mående, ökad ångest, erektionsproblem eller dålig sexlust. Något som kvinnor förväntas acceptera och har gjort i decennier, mycket på grund av den bristande sexualundervisningen. Det är dags för ett delat ansvar och ökad information så att unga kvinnor får möjlighet att göra informerade val kring sina egna kroppar och sin egen hormonella hälsa!