Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-08-04 20:01

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/lat-valfardsbolag-fa-ta-ut-hur-stora-vinster-som-helst/

Insändare

Insändare. Det handlar inte om vinstjakt när välfärdsbolag är framgångsrika

Det privata äldreboendet La Casa i Hägersten i Stockholm. Foto: Pontus Lundahl/TT
Det privata äldreboendet La Casa i Hägersten i Stockholm. Foto: Pontus Lundahl/TT

Våra politiker måste förstå att vinster hos privata företag är grunden för vårt välstånd. Välfärdsbolag är inget undantag. För skattebetalare är kvaliteten viktigast.

Om man pratar om vinstjakt måste man definiera vad man avser. Det hävdas ofta från vänster att det inte går att jämföra privata företag i andra sektorer med välfärdssektorn eftersom välfärdssektorn är skattefinansierad. Jag har svårt att förstå det resonemanget.

Om vi skattebetalare betalar skatter för att finansiera välfärden vill vi att de pengar vi jobbat ihop ska användas så effektivt som möjligt. Kommunerna handlar upp allehanda andra tjänster som exempelvis sophämtning, parkunderhåll och fastighetsunderhåll i stället för att driva detta i egen regi. Detta gör man för att man insett att man får mer för skattebetalarnas pengar än om man skulle driva det själva.

Varför är det inte diskussioner om hur mycket vinst privata bolag gör för de välfärdspengar vi betalar för sophämtning? Varför är det okej att ett byggbolag (med män i majoritet) som bygger ett äldreboende för välfärdspengar kan göra obegränsat med vinst, medan ett vårdbolag (med kvinnor i majoritet) som därefter driver verksamheten inte ska kunna göra vinst? De ska dessutom behöva utstå att beskyllas av politiker för ”vinstjakt” på godtyckliga grunder, där politikerna tar sig rätten att bestämma vad de tycker är lagom vinst för att driva ett äldreboende.

Varför står så många elever i kö till privata skolor, varför väljer så många svenskar privata vårdcentraler eller äldreboenden om de kommunala vore så mycket bättre? En följd av socialisternas argumentation blir ju då att alla de svenskar som valt ett privat alternativ valt fel.

Socialistiskt styrda kommuner gör en poäng av att de driver kommunala verksamheter utan vinstintresse i konkurrens med privata företag. Det stoltserar då med att de i bästa fall får verksamheten att gå runt utan vinst.

Om kommunal verksamhet i stället går med förlust täcks det upp av skattepengar. Hur kan det vara en bra idé? Till saken hör att det finns inga privata förlustbolag. De går i konkurs, vilket är sunt för alla.

Här kommer ett bättre alternativ. Kommunen ber ett antal privata bolag komma in med anbud. Kommunens upphandlare ställer mätbara kvalitetskrav på anbudsgivarna som följs upp kontinuerligt. Det går bra att handla upp tjänster med tydliga, mätbara krav inom de flesta andra branscher så det finns ingen anledning att tro att det inte skulle vara möjligt just specifikt för välfärdssektorn.

De privata bolag som inte håller måttet kommer att försvinna och de god kvaliitet finnas kvar finns kvar eftersom det är brukaren som bestämmer, inte det offentliga. När jag som medborgare ska placera mitt barn i skolan, gå till vårdcentralen eller hjälpa mina föräldrar hitta ett värdigt äldreboende har jag möjlighet att antingen välja ett kommunalt bolag eller ett privat.

Om en privata vårdcentral går med 3, 5 eller 7 procent i vinst är oväsentligt för mig. Kvaliteten i verksamheten däremot är viktig och håller de inte måttet har jag möjlighet byta ut dem och att därmed påverka min och mina anhörigas vardag. De som i motsats till mig tycker att bolaget gör för stor vinst har alla möjligheter i världen att välja ett som går med mindre vinst eller till och med ett kommunalt förlustbolag om de föredrar det.

Grunden för vår välfärd är privata företag som går med vinst och därmed betalar bolagsskatt, arbetsgivaravgift och sociala avgifter. De anställda betalar inkomstskatt. Det de anställda därefter får över betalar de mervärdesskatt på när de konsumerar.

Om ett enda nytt företag startar genererar det mycket skattepengar in till vår välfärd. Vi kommer inte att klara framtidens utmaningar om vi inte kan förstå det.