Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-18 19:40 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/lat-vargarna-i-kolmarden-fa-en-fin-sista-tid-i-livet/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
DN Åsikt

”Låt vargarna i Kolmården få en fin sista tid i livet”

Vargarna i hägnet på Kolmårdens djurpark.
Vargarna i hägnet på Kolmårdens djurpark. Foto: Anders Wiklund/TT

De kvarvarande fyra vargarna i Kolmårdens djurpark som ska avlivas är värda ett bättre öde. De borde få uppleva en fin sista tid, skriver nioåriga djurparksbesökaren Frans Bier.

På nyheterna i torsdags berättades det att alla vargar på Kolmården ska avlivas. Vargarna börjar bli gamla och Kolmården har kommit på att de inte är bra på att ta hand om dem. Men att en djurskötare blev dödad var ju inte direkt vargarnas fel ... 

Hade Kolmården varit bra på att ta hand om vargar hade det aldrig hänt. Det är säkert toppen att de har fattat vad de är dåliga på och bestämt sig för att inte föda upp fler. Men det betyder väl ändå inte att de bara kan döda de som är kvar. Tänk om vi andra skulle göra så, så snart vi tröttnar på någon.

Vargarna har jobbat för Kolmården i hela sina liv. De har levt på för litet utrymme, blivit stirrade på när de äter, leker, sover, kissar och bajsar – när vi andra brukar få vara ifred. 

Det är nog inte det liv vargarna själva hade valt. Hela tiden har de blivit stirrade på för att Kolmården ska tjäna pengar. Men nu har alltså Kolmården tröttnat på vargarna.

Eftersom de berättar om det på nyheterna verkar Kolmården inte ens skämmas för att de tänker döda vargarna.

Jag tycker att Kolmården måste se till att vargarna får leva klart sina liv på en plats där ingen stirrar på dem. Där de har mer plats och får den hjälp de behöver när de blir äldre.

Kolmården borde förstå att de är skyldiga att ge vargarna en härlig ålderdom. Vargarna har lika stor rätt att leva som vi har. Om Kolmården inte fattar det borde de inte ta hand om några djur alls.

Jag har varit på Kolmården två gånger och älskat att vara där. Men om de dödar sina djur för att de tröttnat, då har jag tröttnat på Kolmården.

DN Åsikt 2 november 2018 kl 12

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.