Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-13 22:33

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/lat-vitterhetsakademien-ta-over-litteraturpriset/

DN Åsikt

DN Åsikt. Låt Vitterhetsakademien ta över litteraturpriset

Avgående ständiga sekreteraren Sara Danius och ledamoten Sara Stridsberg lämnar Svenska Akademiens sammanträde i Börshuset i Gamla stan i torsdags. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Nobelstiftelsen borde överväga att låta Kungliga Vitterhetsakademien med sitt fokus på humaniora överta Svenska Akademiens nuvarande uppdrag att utse nobelpristagare i litteratur. Detta borde vara fullt möjligt enligt Alfred Nobels testamente.

Det är uppenbart att Svenska Akademien är den akademi som efter den senaste tidens händelser lyckats sämst med sitt uppdrag sedan 1786. Akademien har i de flestas ögon förbrukat sitt förtroende. Svenska Akademien bör därför av Nobelstiftelsen så snart som möjligt entledigas från privilegiet att utse nobelpristagare i litteratur.

Svenska Akademiens mening vad avser litteraturområdet kan fortsättningsvis komma till uttryck på så sätt att denna har möjlighet att lämna förslag på nobelpristagare i litteratur precis som andra akademier, professorer i litteraturvetenskap etc.

Det är särskilt viktigt att notera, att Svenska Akademien har fått sitt mandat att utse nobelpristagare av Nobelstiftelsen och inte av testator Alfred Nobel, vilket felaktigt för att inte säga vilseledande påstås på Svenska Akademiens hemsida.

Nobelstiftelsen har under veckan som gått för första gången kommenterat händelserna inom Svenska Akademien genom ett pressmeddelande som undertecknats av styrelsens åtta ledamöter. Enligt pressmeddelandet ser stiftelsen allvarligt på bland annat uppgifterna om brott mot Nobelprisarbetets regler. ”Nobelprisets internationella särställning beror i stor utsträckning på att de prisutdelande institutioner som Alfred Nobel nämner i sitt testamente har utsett värdiga Nobelpristagare, under mer än ett sekel. Att det arbetet har utförts med kompetens, integritet och oberoende är helt avgörande för det goda anseende Nobelpriset har i dag”. Vidare skriver ledamöterna: ”Det är oundvikligt att en svår kris hos en prisutdelande institution också skadar Nobelprisets anseende. Vi kan konstatera att förtroendet för Svenska Akademien har tagit stor skada. På vilket sätt det som nu sker kommer att skada Nobelpriset går ännu inte att överblicka”.

Förra veckan gick över 200 författare ut och protesterade mot Svenska Akademiens agerande. Och just förtroendet är nödvändigt för Akademiens trovärdighet och legitimitet.

I sitt testamente från 1895 angav Alfred Nobel att pristagare i litteratur skulle utses av ”Akademien i Stockholm”. Nobel kan ha menat Kungliga Vitterhetsakademien eller Svenska Akademien.  Nobelstiftelsen, som upprättades för att administrera de nya priserna, bestämde år 1900 att Svenska Akademien skulle få sköta litteraturpriset. Därmed bör Nobelstiften också ha mandat att riva upp det gamla beslutet.

Kungliga Vitterhetsakademien vore, i det uppkomna läget, således ett alternativ till Svenska Akademien att utse nobelpristagare i litteratur.  I Kungliga Vitterhetsakademien ingår, som ordinarie ledamöter, ledamöterna av Svenska Akademien, professorerna  Sara Danius och Kjell Espmark.

Ett förslag är att Nobelstiftelsen överväger att låta Kungliga Vitterhetsakademien med sitt fokus på humaniora överta Svenska Akademiens nuvarande uppdrag att utse nobelpristagare i litteratur.