Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-15 16:32

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/leder-vabfusket-till-en-jakt-pa-alla-som-vabbar/

DN Åsikt

DN Åsikt. Leder vabfusket till en jakt på alla som vabbar?

Foto: Lars Lindqvist

Det fuskas årligen med vabbidragen till en kostnad av flera miljoner. När det kom fram att det fuskades med assistansersättningen valde myndigheterna att strama åt och dra in – nu bör samma sak göras med vabersättningen.

För en dryg vecka sedan kunde vi läsa att Försäkringskassan hittills i år krävt tillbaka pengar från 1871 föräldrar för misstänkt fusk med vab. De felaktiga utbetalningar är i runda ”slängar” runt 75 miljoner kronor.

När debatten kring assistansersättningen pågår i medierna så hävdar Försäkringskassan med Ann-Marie Begler (generaldirektör) och  Åsa Regnér (barn-, äldre-, och jämställdhetsminister) i spetsen att det fuskas något enormt med assistansersättningen. Men ingen av dem kan redogöra för omfattningen.

De konstaterade felaktiga utbetalningarna inom assistansersättningen är 0,16 %. Försäkringskassans och Regeringens medicin mot detta oerhörda fusk? Att genast se till att dra in den personliga assistansen för många svårt funktionshindrade människor. Inte ens livsuppehållande insatser som att bli sondmatad (flytande föda genom knapp på magen) är längre ett "grundläggande behov”. Jag undrar om de som står bakom dessa beslut inte förstår att människan faktiskt dör om den inte får mat? Jag tror inte det... Men undrar ändå hur man genom ett beslut i en Förvaltningsdomstol kan hävda motsatsen. Det verkar som om de befinner sig i en annan värld när de sitter där och tar så inhumana beslut.

Men vad händer nu med vabbfusket, vad kommer det att få för konsekvenser? Ska Försäkringskassan och Regeringen dra in föräldraförsäkringen för de föräldrar som inte fuskar med sin vabbersättning? Det är ju precis det man gör mot de allra svagaste i samhället, de funktionshindrade!