Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-12-11 21:31

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/liberaler-ska-inte-samarbeta-med-nationalister-som-sd/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”Liberaler ska inte samarbeta med nationalister som SD”

Liberalernas partiledare Jan Björklund.
Liberalernas partiledare Jan Björklund. Foto: Alexander Mahmoud

Liberalismen står för personlig frihet, jämställdhet och öppenhet mot omvärlden – samma idéer som Sverigedemokraterna bekämpar. Därför är det rätt att rösta nej till en M+KD-regering som blir beroende av SD, skriver L-medlemmen Johan Duvdal. 

Rätta artikel

Massimo Cocco och Mårten Hemström skriver i en insändare på DN Åsikt att Liberalernas argument för att rösta nej till en M+KD-regering inte håller.

Man skulle kunna tolka det som att Liberalerna är emot skattesänkningar, ökade försvarsanslag och ett förbättrat företagarklimat. Läser man dessutom skribenterna i DI, GP eller SvD kan man få intrycket att Liberalerna begår harakiri på hela Alliansen om vi inte stöttar Ulf Kristersson som statminister i en minoritetsregering som, de facto, blir beroende av Sverigedemokraternas nycker.

Självklart gillar Liberalerna skattesänkningar, ökade försvarsanslag och ett förbättrat företagarklimat. Men något måste offras för att SD:s stöd ska erhållas, allt annat är naivt önsketänkande. Vad är vi villiga att ge upp?

Varför vill inte Liberalerna ha SD:s stöd? Grumliga idéer om svenskhet är den röda tråden i SD:s politik. Sverigedemokraterna ägnar mycket tanke­kraft åt att definiera vem som är svensk och att skilja mellan människor efter etnicitet.

SD utgår från biologin och kultur och pekar i Principprogrammet från 2014 på ”den nedärvda essensen” hos varje människa. För att vara del av den svenska nationen ska man – som det står i partiprogrammet – vara lojal och ha gemensam identitet, kultur och språk.

SD menar att man kan förlora sin nationstillhörighet om man till exempel byter lojali­tet. Frågan är då bara vem som ska avgöra om en person brustit i ”lojalitet” på ett sätt att man inte längre anses tillhöra den svenska nationen.

Sverige är svenskarnas land, enligt SD, och då åsyftas inte alla de människor som bor här med svenskt medborgarskap. SD är besatta av att definiera vem som är svensk eller inte.

Varför återkommer man ständigt till denna fråga? Varför är det viktigt? Varför behöver människor grupperas utifrån svenskhet eller avsaknad av svenskhet? Och hänvisningen till att det finns en ”nedärvd essens som man inte kan undertrycka” för onekligen tankarna till rasbiologin och dess besatthet av människors etniska tillhörighet och egenskaper knutna till den.

För oss liberaler är utgångspunkten alltid människan själv. För oss liberaler är det självklart att medborgarskapet, inget annat, är grunden för den samhälleliga gemenskap vi kallar Sverige.

Liberalernas uppdrag är att arbeta för liberala idéer. Liberalismen står för personlig frihet, jämställdhet och öppenhet mot omvärlden – samma idéer som SD bekämpar. Det är ingenting de döljer. SD är helt öppna med att de betraktar liberalismen och liberaler som sina fiender.

Kan jag tänka mig att offra tanken om att medborgarskapet är grunden för samhällsgemenskapen, mot SD:s stöd för lägre skatter och ökade försvarsanslag? Naturligtvis inte!

Vi vill inte vara beroende av SD:s stöd eftersom partiet motarbetar de Liberala idéer och grundläggande värden vi håller högt.