Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-12-11 21:30

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/lidingopolitikernas-girighet-ett-han-mot-skattebetalare/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”Lidingöpolitikernas girighet ett hån mot skattebetalare”

Valaffisch för kristdemokraten Carl-Johan Schiller, kommunalråd på Lidingö, som beslutet att höja sin månadslön med 15.300 kronor till 81.600 kronor.
Valaffisch för kristdemokraten Carl-Johan Schiller, kommunalråd på Lidingö, som beslutet att höja sin månadslön med 15.300 kronor till 81.600 kronor.

Lidingöpolitikernas höjning av sina egna löner motiveras med att de politiska besluten i kommunen på så sätt ska bli bättre. Men forskningen visar inget sådant samband, skriver lidingöbon Stefan Ekwall.

Rätta artikel

Lidingö kommuns nytillträdda majoritet börjar mandatperioden med att kraftigt höja sina löner. Huvudanledningen är enligt kommunalrådet Carl-Johan Schiller (KD), vars lön höjs från 66.300 till 81.600 kronor, att ”undvika dåliga beslut”:

– Med bättre beslut blir det också billigare och på så sätt kan vi värna skattebetalarnas pengar.

Det är så korkat uttryckt att klockorna stannar. Höga ersättningar leder inte till bättre beslut, tvärtemot gängse uppfattning. Forskning visar att högre lön efter en viss nivå leder till sämre beslut, inte bättre.

För den som tvivlar rekommenderas läsning om det som kallas ”Self-determination theory” – den i dag starkaste teorin inom mänsklig motivation. Inre motivation och en känsla av meningsfullhet, i kombination med en hög kognitiv förmåga att se fler perspektiv, leder däremot till bättre beslut.

Om din vän frågar dig om hjälp med att flytta och du tackar ja, varför gör du det? Om du istället får 500 kronor för besväret, känns det lika bra då? Gör du det av rätt anledning? Kommer du verkligen att göra ett bättre jobb?

Att Lidingös kommunalråd kommer att prestera bättre med högre lön är alltså så långt det går att komma från bra beslutsfattande. Det är verklighetsfrånvänt och går rakt emot aktuell forskning. I bästa fall bygger uttalandet på okunskap, i värsta fall är det girighet förtäckt som ansvar.

Ska vi tro på forskningen kommer vi alltså att få både sämre beslut och sämre ekonomi på Lidingö under kommande fyra år.

Om Carl-Johan Schiller, vars paroll inför valet var ”Dina skattepengar, mitt fokus”, tillsammans med de övriga kommunalråd vill börja sin mandatperiod med att ta bra beslut rekommenderar jag att läsa på om aktuellt forskningsläge och anpassa sin lönenivå därefter.

Och så undrar en del varför politikerföraktet ökar. Här är anledningen.