Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-24 05:37

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/lika-bra-att-vi-anpassar-oss-till-ett-varmare-klimat/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”Lika bra att vi anpassar oss till ett varmare klimat”

Kolkraftverk nära Krakow i Polen.
Kolkraftverk nära Krakow i Polen. Foto: Gregorio Borgia

Det är lika bra att vi satsar våra resurser på att anpassa oss till ett varmare klimat. Det är inte sannolikt att vi människor kan begränsa temperaturhöjningen till 1,5 eller 2 grader, skriver läsaren Alf Ronnby.

Rätta artikel

Det har skett en viss global uppvärmning. Det kan vi mäta oss till. Mänskligheten har sannolikt medverkat till detta, även om klimatet av andra orsaker varierat mycket under årmiljarderna.

Under Trias var det till exempel extremt varmt, utan mänsklig påverkan. Den mänskiga påverkan beror på mycket mer än koldioxidutsläppen, som nu är i fokus. Annat som påverkar klimatet är fattigdom, expansionen av megastäder, enorma skogsavverkningar, uppvärmning av haven, variationer i jetströmmar, effekter av solstormar och solens placering i förhållande till jorden.

Pärlbandet av miljökonferenser i Stockholm 1972, Köpenhamn 2009, Rio de Janeiro 2012, Paris 2015 och Katowice 2018 har alla strävat efter en global strategi för att tackla klimatförändringarna.

Men oavsett hur mycket uppmärksamhet och mänskliga åtgärder klimatfrågan får, kommer människan förmodligen inte att kunna påverka det globala klimatet mer än marginellt. Den globala ”vädermaskinen” är så komplicerad att ingen förstår sig fullt på att hantera den eller har de rätta verktygen.

Nobelpristagaren i ekonomi William Nordhaus tillhör dem som stöder uppfattningen att vi inte kommer att nå målen på 1,5-2 graders uppvärmning. Vi får nog inrikta oss på att det blir 3 grader eller mer.

Det är inte sannolikt att vi människor kommer att kunna ändra det globala klimatet till vissa mål. Att minska eller avskaffa fossila bränslen kan ändå ha sin poäng vad gäller hälsa och att vi inte ska vara beroende av att köpa olja från diktaturen Saudiarabien. 

Men vad gäller klimatet är det förmodligen klokare att satsa energi, kunskap och resurser på att anpassa våra samhällen till ett varmare klimat? Här några exempel:

1. Återställning av vattendrag för att motverka översvämningar.

2. Nya odlingsmetoder och grödor inom jordbruk och grönsaksodling anpassade till ett varmare klimat.

3. Engelsk modell för inramning av åkrar med träd och buskar, vilket minskar utsattheten för väder och vind.

4. Grönare städer för att sänka temperaturen och syresätta luften.

5. Öka kapaciteten för förvaring av spannmål och andra grödor.

6. Anläggning av bevattningsdammar.

7. Luftkonditionerade stall.

8. Åtgärder för att möta värmeböljor, beredskap inom vården, luftkonditionerade hem och offentliga lokaler.

9. Ny teknik för att använda mer havsvatten.

10. Förse strategiskt viktiga gator och vägar med översvämningsskydd och förstärkt dränering.

11. Vattenposter för dricksvatten i den offentliga miljön och på arbetsplatser.

12. Översvämningsskydd vid viktiga byggnader som sjukhus.

13. Samarbete kring dricksvatten mellan kommuner.

Det låter ibland som att den globala uppvärmningen kommer att bli jordens undergång, men då har man dålig koll på hur klimatet på jorden genomgått stora förändringar från stor nerisning till mycket varmt.