Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-06-27 12:40

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/lite-hansyn-och-sunt-fornuft/

DN Åsikt

DN Åsikt. Lite hänsyn och sunt förnuft

Jag håller med Kent Berg. Många cyklister är hänsynslösa mot fotgängare där de två blandas.

På vissa ställen, där det är blandad trafik, fotgängare och cyklister så kör cyklisterna som om det vore fritt fram. Som fotgängare får man vara mycket vaksam och kolla åt alla håll och vänta på möjlighet att gå. Har en före detta arbetskamrat som blev omkullkörd vid Västerbron. Han fick äta med sugrör i flera månader då han fick käke och stora delar av ansiktet krossat.

OK - olyckor kan hända. Men, om man kör i full fart mitt bland fotgängare så är det hänsynslöst och inbjuder till olyckor. Och även om så ej sker så är det väldigt otäckt för gångtrafikanterna.

Personligen tror jag att det främst handlar om de som skall cykla till jobbet. De sätter på sig träningskläderna och ser det hela som ett träningspass. Då är stanna eller ta det lugnt inget de vill. Dessutom så vill de komma snabbt till jobbet. Vem vill inte slå det tidigare rekordet på 47 minuter? Ett syfte att cykla är ju att det är så smidigt.

En reflektion. Är ibland i Uppsala. Där existerar inte denna situation alls. Dels för att det finns bra cykelvägar. Men också på grund av att de tar det lugnt. Man upplever aldrig en cyklist som ett hot där.

Det som stör mig mest med dessa cyklister är deras stora ego. De ser bara till sig själva. Ingen hänsyn till andra. Bara swosh rakt in i folkmassan. Såg en gång ett gäng japanska turister som larvade omkring till hälften på cykelbanan. Fel förstås. Men så kom ett par cyklister i full fart och plingade. Japanerna fick slänga sig till höger och vänster för att inte bli nermejjade.

Till sist - visst bilar är farligare - och jag skulle gärna minska på biltrafiken. Bland annat tycker jag vi skall ha 30 nästan överallt. Mindre buller då. Men ... detta har noll att göra med huruvida vi är hänsynslösa eller ej. Det är en annan fråga. Inte heller motiveras cyklisters hänsynslöshet av att bilarna är hänsynslösa mot cyklister. Jag vet att så är fallet. Är ibland också cyklist och har vid ett par tillfällen nästan blivit ihjälkörd.