Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-12 19:03 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/liten-grupp-lander-maste-ta-taten-i-klimatarbetet/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
DN Åsikt

”Liten grupp länder måste ta täten i klimatarbetet”

Släckningsarbete av skogsbrand i Norrköpings kommun i somras.
Släckningsarbete av skogsbrand i Norrköpings kommun i somras. Foto: Niklas Luks /TT

Vi behöver en liten grupp länder som tar täten i klimatarbetet. Detta borde ske igenom en kombination av stigande koldioxidskatter och koldioxidtullar, skriver läsaren Jonathan Moregård i föreningen Klimatsvaret. 

Den internationella klimatpolitiken kan vara svår att förstå. För att göra det mer lättfattligt kommer här en liknelse: Du sitter och njuter i kvällssolen, tillsammans med en stor skara människor som har en gemensam grillfest. Värden har satt upp svarta grovsopsäckar, med lappar på. På lapparna står det ”Burkar”, ”Brännbart”, och ”Plast”. Bredvid sopsäckarna står ett litet bord.

På bordet ligger ett stort berg av oljiga matförpackningar, skvalpiga burkar och kletiga plastbestick. Berget lutar oroväckande, det är 2–3 meter högt, med toppen precis över bordet där ni sitter.

Du ser dig omkring, finns det någon annan som kan tänka sig att hjälpa till att städa? Efter att ha diskuterat i några timmar har ni bestämt er. Ni ska gemensamt ta i med hårdhandskarna, och se till att det händer något.

De som sitter närmast berget sneglar lite oroligt uppåt. De flesta lutar sig tillbaka, och börjar förbereda nästa portion. Skräpberget växer ytterligare. Vissa sorterar undan sina plastbestick. Efter några timmar är berget 6 meter högt. Flera runt bordet skruvar oroligt på sig.

Ungefär så effektiva är internationella klimatöverenskommelser i stil med Parisavtalet. Alla vill verka motiverade att göra något åt saken, och samtidigt göra så lite de bara kan.

Vi behöver en liten grupp länder som tillsammans tar täten. Detta sker förslagsvis genom en kombination av stigande koldioxidskatter och koldioxidtullar. Bäst vore om de betalar tillbaka alla skatteintäkterna till invånarna, som på så sätt kan sköta sin egen hållbara omställning.

DN Åsikt 13 september 2018 kl 16

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.