Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-11-21 18:28

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/livesandningar-skadar-vara-barn-och-unga/

DN Åsikt

DN Åsikt. Livesändningarna skadar våra barn och unga

Foto: Alamy

Jag laddade ner appen Periscope för att titta närmare på den ur ett lärarperspektiv. Efter att ha använt den ett par timmar är jag både arg och frustrerad över den utsatthet våra barn och unga riskerar i dessa livesändningar. Att stoppa appen verkar hopplöst, men vi kanske kan minimera skadorna?

I tron om att jag skulle se hur ungdomar använde appen Periscope i relation till skolan laddade jag ner den och började kolla, men efter att ha sett hur den används bryr jag mig inte det minsta om eleverna använder den och hänger ut mig som lärare. Några timmar med appen visar att det finns mycket större problem än så.

Med appen kan man lätt starta en livesändning och få publik, som kan se exakt var du befinner dig. En natt, runt 02, var det en nioårig pojke som livesände med uppmaningen om att han ville ha frågor att besvara. Han fick inga frågor - däremot en rad påhopp. "Feta mongo" "Hade jag varit din morsa hade jag tagit livet av mig" "Kom till Göteborg så ska vi slå ihjäl dig" "Smeta in ansiktet med bajs". Vad gör en nioåring uppe mitt i natten med en telefon och var är föräldrarna som gav den till honom? Hans föräldrar såg inte vad som hände, men det gjorde däremot över hundra andra personer.

En annan kväll var det två 14-åriga tjejer som live-sände med rubriken ”Sanning eller konsekvens, vi gör allt". De fick uppmaningar att visa både ditten och datten, vilket de gjorde efter mycket tjat från såväl ungdomar som VUXNA män. En app, två osäkra tonårstjejer och pojkar/män som utövar påtryckningar och flera hundra som ser på. Jag blev en av tittarna. Egentligen ville jag inte se på – men jag kunde inte blunda heller.

Jag är arg och frustrerad. Pojken och de två tjejerna är bara två exempel, varje dag livesänder hundratals personer med olika motiv i Periscope. En app som skapar förutsättningar för nätövergrepp, övergrepp, mobbning, kränkningar, hets om självmord och allt man kan göra är att se på. Man kan anmäla sändningar, skriva och uppmana dem att tänka efter och att sluta – men sen då? De livesänder med direktlänk till var de befinner sig och många är BARN.

Att stoppa appen verkar hopplöst, men vi kan hjälpas åt att minimera skadan den orsakar. Om vuxenvärlden hjälps åt att prata med barn och unga och att bekräfta dem i det verkliga livet kanske de inte behöver lämna ut sig på nätet för bekräftelse eller för att bli sedda? Om vi tillsammans övervakar vad som sker i sociala medier, ha koll på dem som står dig närmast; dina barn, släktingar, vänner, vänners barn, elever etc. Det är inte rimligt att vi ska stå handfallna när barn lämnar ut sig på nätet, blir kränkta och skäms för att berätta. Det är barn som hakar på trender, söker bekräftelse – alla har de någon anledning till varför de använder appen. Vi måste hjälpas åt att förstå, att inte skuldbelägga barnen/ungdomarna. Vi måste skapa en diskussion tillsammans med barnen för att åstadkomma förändring.

Jag skäms över att appar som den här dyker upp och framför allt den genomslagskraft de får, jag är arg över den utsatthet som många barn och unga tvingas möta idag och är otroligt tacksam att det inte fanns på samma sätt under min egen tonårsperiod.

Så jag ber dig som läser detta att prata med de unga du har omkring sig, hjälp till att ha koll på sociala medier - för det här är inte en samhällskultur som jag vill att mitt barn eller någon annans barn ska växa upp i.

Repliker:

Gustav Elveros: Skulle mobbning försvinna om vi stängde skolan? Silas Orusild: Det går inte att begränsa allt på internet