Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-12-08 18:24

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/livsperspektiv/

DN Åsikt

DN Åsikt. Livsperspektiv

Ställ inte könen mot utan bredvid varandra när det gäller fördelning av resurser.

Då, när vi var unga var det vanligt att få mindre av samhället och vi var faktiskt upptagna med att kräva grundläggande rättigheter som dagis, rätt till jobb, 6 timmars arbetsdag, osv. Jag  klandrar inte mig själv, jag kom ihåg hur svårt det var att hävda vab gentemot min kvinnliga chef.

Jag fostrade mina söner till jämlikhet. Det vi missade var omläggningen av pensionssystemet, och ja, Kristina det är vi som ska rätta till det. Ingen annan är nämligen intresserad. Vägen dit är större än att bara se just pensionen och kvinnliga pensionärer. Det finns så många olika bland oss också: de som aldrig har yrkesarbetet, vi 40-talister som har arbetat, ibland deltid, ibland mer än heltid. Vi må se hela livet i perspektiv.

Om samhället vill ha barn så ska de som föder dem erbjudas bättre villkor, till exempel rätten att räkna föräldraledighet som pensionspoäng, rätten till sex timmars arbetsdag så föräldrar inte kroknar under stress och tidiga sjukdomar. Tjejer, säg inte ”the sky is the limit” när det gäller ert yrkesutveckling, resurser, kapacitet. Vi vet i dag att vi kan, vill och vågar. Att vi är lika mycket värda, ibland mer – ibland mindre kapabla, precis som män. Lösningen är inte att ställa könen mot varandra, utan bredvid.

Våra barn är gemensamma. Deras föräldrar vill självklart bidra till det större gemensamma, nämligen genom arbete och yrkesutveckling bidra till samhället de lever i. Då vore det bättre att kräva fördelningen av resurser  i form av tid, arbete, lön, ersättningar rättvisare på de många olika plan de finns.