Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-13 06:48 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/lofven-kan-splittra-borgerligheten-som-erlander-gjorde/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
DN Åsikt

”Löfven kan splittra borgerligheten som Erlander gjorde”

Tage Erlander vid sitt skrivbord 1964. Erlander var statsminister 1946–1969. Med 23 år är han den regeringschef bland alla världens parlamentariska demokratier som i oavbruten följd suttit längst på sin post. Han avled 1985 vid 84 års ålder.
Tage Erlander vid sitt skrivbord 1964. Erlander var statsminister 1946–1969. Med 23 år är han den regeringschef bland alla världens parlamentariska demokratier som i oavbruten följd suttit längst på sin post. Han avled 1985 vid 84 års ålder. Foto: Stig A Nilsson

Om statsminister Stefan Löfven (S) skulle lyckas locka över Annie Lööf (C) och Jan Björklund (L) i bildandet av en ny regering skulle han lyckas med samma bedrift som den långvarige statsminister Tage Erlander gjorde på 50-talet, skriver läsaren Lars Hjertén.

Tage Erlander hade en skakig regeringsperiod de första åren som statsminister, men sedan han gjort upp med Bondeförbundets ledare Gunnar Hedlund bildades en koalitionsregering 1951, som kunde regera ostört fram till 1957, då regeringen upplöstes på grund av ATP-striden.

Socialdemokraterna kunde ändå ensamma ha kvar makten i 25 år fram till 1976. Två fördelar med koalitionen har Erlander beskrivit i sina dagböcker och memoarer: borgerligheten splittrades och regeringsmakten stärktes.

Genom att splittra Alliansen och endast samarbeta i en regering med Liberalerna och Centerpartiet, men lämna Moderaterna och Kristdemokraterna utanför, skulle den Stefan Löfven skapa samma förutsättningar för sitt parti som företrädaren Erlander gjorde i mitten på 50-talet.

Om Annie Lööf och Jan Björklund skulle acceptera den politiken kommer en alliansregering att vara omöjlig under lång tid framöver. 

DN Åsikt 9 oktober 2018 kl 15

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.