Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-22 14:30

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/lofven-sviker-eu-vannerna-i-storbritannien/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”Löfven sviker EU-vännerna i Storbritannien”

Statsminister Stefan Löfven (S) på väg in till förra veckans EU-toppmöte i Bryssel som enades om att förlänga Storbritanniens beslutdatum för att lämna unionen till Foto: Ludovic Marin/AFP

Den svenska regeringen sviker EU-vännerna i Storbritannien. I stället för att godkänna en förlängning av tiden för att få det brittiska parlamentet att godkänna ett utträdesavtal borde statsminister Stefan Löfven ha röstat blankt på förra veckans EU-toppmöte, skriver läsaren Björn Fjelkegård. 

Rätta artikel

Inför ministermötet Bryssel i förra veckan beslöt riksdagens EU-nämnde att Sverige skulle rösta med de övriga EU-länder, vars beslut efter ett långdraget möte blev att tillmötesgå Storbritanniens önskan att skjuta fram sitt beslutsdatum att lämna EU. En blankröst hade mer stämt överens med svenska intressen, och indirekt stötta de britter som villa stanna kvar inom EU.

Världshandelsorganisationen WTO bildades 1955. Sedan dess har den arbetat oförtrutet med att skapa regler för handelsrelationer mellan världens länder. I dag är de 164 stycken, omkring 12 länder står utanför och lika gott är kanske det, enär vad WTO lyckats med under 64 år får i EU-kretsen och även av vår regering betyget katastrof. 

Om Storbritannien inom kort lämnar EU och istället antar WTO:s regler framställs det som att krascha ut ur gemenskapen. Och det vet vi ju alla att ordet krasch inte innebär något positivt.

Tre saker vet vi med säkerhet kring britternas beslut att lämna EU.

1. 51,9 procent röstade för att lämna, 48,1 procent ville stanna kvar inom gemenskapen.

Storbritanniens beslut att folkomrösta om utträde ur EU beslutades av tidigare premiärministern David Cameron. Orsak en ständig oenighet inom hans party Tory, den engelska högern, om medlemskapet. Cameron var säker på att folkomröstningen skulle tysta de som ville lämna EU.  

Det är omvittnat att valkampanjen led brist på sakargument. Konsekvenserna av att lämna EU dränktes av lyckan att slippa den illegala invandringen över engelska kanalen från EU-landet Frankrike. Efter folkomröstningen avgick Cameron som premiärminister och efterträddes av sin inrikesminister Theresa May.

2. Vi vet också att Storbritannien och Sverige ofta stöttar varandra när det kommer till omröstningar i EU. Storbritannien behövs i EU för att svenska åsikter ska vinna gehör. Britterna är Sveriges kanske ”enda vän” inom EU. Nu riskerar vi bli mer ensamma att för fram våra argument.

3. Storbritannien är en stor svensk handelspartner. Svenska företag oroas av att britterna ska lämna EU. Landet kommer på sjunde plats med en import av svenska varor på 82 miljarder kronor (2018) efter länder som Tyskland, Norge, Finland, Danmark, USA och Nederländerna.

Mot den bakgrunden är EU-nämndens och den svenska regeringen beslut att rösta för att underlätta Storbritanniens utträde ur EU svår att förstå. Statsminister Stefan Löfven (S) borde i stället röstat för att britterna ska hindras lämna EU. Det torde mer vara i linje med vad såväl svenska folket som svenska företag önskar. Åtminstone kunde statsministern brutit av genom att blankrösta. Det hade åtminstone skapat debatt.

I stället anammar den svenska regeringen Brexit-argumentet att det vore en ”katastrof” om Storbritannien skulle krascha ut ur EU och övergå till att handla med världen i enlighet med WTO:s regelverk.

I stället för att med en blankröst och indirekt stötta de 48,1 procent av britterna som röstade för att stanna inom EU väljer Sveriges socialdemokratiske statsminister att stötta Tory-partiet, det parti som under den Margaret Thatchers tid som premiärminister smulade sönder de britternas fackföreningar. Hur historielös får en statsminister vara?

Britterna har aldrig riktigt anammat EU. De har sedan inträdet haft undantagsregler. Det slåss de för nu igen.

Norge, Island och Schweiz handlar med EU under beprövade avtal. Brexitanhängarna kräver något annorlunda, något bättre – regler som åtminstone ska stoppa arbetssökande från EU-länder och resten av världen.

Samtidigt knäar deras sjukvård, precis som den svenska, i brist på arbetskraft. Man behöver just de människor som ofta kommer utifrån. Men detta faktum var aldrig ett argument inför folkomröstningen.

Den brittiska uppfattningen, ”dimma över kanalen – kontinenten är isolerad ”, lever fortfarande – men måste omfamnas av vår EU-nämnd och statsminister?