Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-26 10:09

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/lofven-talar-med-kluven-tunga-om-hedersfortryck/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”Löfven talar med kluven tunga om hedersförtryck”

Statsminister Stefan Löfven (S) under sitt tal på Socialdemokraternas kongress i Örebro den 23 mars. Foto: Filip Erlind/TT

Socialdemokraterna talar med kluven tunga när det gäller hedersförtryck. Stolta fraser från partiledningen stämmer inte med gräsrötternas agerande. Nu krävs en obligatorisk utbildning för partimedlemmarna, skriver Faw Azzat, goodwillambassadör för Riksorganisationen Glöm aldrig Pela och Fadime.

Rätta artikel

Socialdemokraterna ska vara den ledande kraften i Sverige för det här arbetet [mot hedersrelaterat våld och förtryck]”. Två dagar efter statsminister Stefan Löfvens tal på partikongressen i Örebro debatterades en interpellation i Umeå kommunfullmäktige rörande kartläggning av hederskulturen i kommunens skolor.

Statsministern föreföll ha talat inför döva öron när Socialdemokratern, tillsammans med Vänsterpartiet och Miljöpartiet, förnärmat tog avstånd från förslaget. Författaren till interpellationen, Jan Hägglund från det lokala Arbetarpartiet, blev kallad såväl rasist som islamofob av Ali Yasin Dahir (S) som verkade besvärad av att frågan över huvud taget debatterades.

De fyra största kommunerna i Sverige – Stockholm, Göteborg, Malmö och Uppsala - har kartlagt hedersförtrycket med hjälp av undersökningar som besvarats av elever i grundskolan. Resultaten har visat en oroväckande bred förekomst av hedersförtryck. Trots resultaten är det fortfarande endast fyra av 290 kommuner som genomfört kartläggningen.

Det är i skolan som hederskultur gör sig mest synlig. Vi har bevittnat tjejer som byter kläder i skolan och som förbjuds att delta i simundervisningen. De får inte umgås med vänner efter skolan och har pojkvänner i smyg.

Vissa förbjuds att umgås med sina killkompisar. På senare år har vi hört berättelser där utsatta tjejer vittnat om hur det kollektivistiska hederskulturella idealet på vissa skolor upprätthålls av anställd personal. Skolan är en frizon för många elever som lever med hedersförtrycket hemma, men när till och med skolan börjar infiltreras av mörka krafter måste åtgärder vidtas snabbt.

”I varje kommun, i varje skola, i varje landsting. I varje läge.” Stefan Löfvens ord om att bekämpa hedersrelaterat våld och förtryck välkomnades med dånande applåder och hyllningarna spred sig i sociala medier. Men jag är inte lika optimistisk. 

Hur skulle jag kunna vara positiv när det fortfarande saknas handlingskraft från kommuner, trots att kunskapen om hedersrelaterat våld och förtryck ökat? Stefan Löfven har äntligen tagit ordet hederskultur i sin mun, men han har inga svar på hur det praktiskt ska gå till.

Hans Lindberg (S), kommunstyrelseordförande i Umeå, gav heller inga praktiska förslag i sitt blogginlägg som skrevs efter att den minst sagt bedrövliga debatten i kommunfullmäktige fått stor spridning på Twitter. Inlägget kantades av fina ord om hur viktig frågan är för S i Umeå, men praktiska åtgärder lyste med sin frånvaro.

Anton Bergström (M) frågade Lindberg om det fanns någon plan för hur S i Umeå ska bemöta de lokalpolitiker som uttryckt sig problematiskt. Frågan viftades bort av Lindberg som ett politiskt inspel.

Sveriges kommuner har i uppgift att representera folket samt ta beslut i kommunens viktigaste frågor. Hedersförtrycket är Sveriges viktigaste jämställdhets- och demokratifråga och bryter mot våra mänskliga rättigheter. Alla partier, gemensamt, måste samarbeta för att tillsammans hjälpa de offer som lider i det tysta. 

Gång på gång blir det tydligt att Socialdemokraterna fortsätter dra åt olika håll gällande ståndpunkten om hederskulturellt våld och förtryck. Å ena sidan säger partiet att det ökade förtrycket är en viktig fråga som behöver tas på allvar, å andra sidan relativiseras problemet öppet av politiker och medlemmar i partiet.

Vi har sett fall där engagerade politiker som driver frågan motarbetas internt. Att måla om ett hus är en lätt renovering, men desto mer tidskrävande är det att riva ner huset och bygga om det från grunden. Synen på hederskultur är djupt rotad i Sveriges största parti och det kommer krävas mer än en S-förening och ett fint tal från statsministern för att hejda de starka krafter som verkar i motsatt riktning.

Jag ställer mig de oundvikliga frågorna: Är stoltheten för Socialdemokraterna viktigare än att erkänna att andra partier har bättre kunskap om kampen mot hedersrelaterat våld och förtryck? Är det bara ett spel för galleriet – ett försök att sminka grisen? Eller kan det vara så att Socialdemokraterna är rädda att tappa väljare, om de börjar utesluta medlemmar och politiker vars åsikter direkt strider mot partiets värderingar i frågan?

Om Stefan Löfven verkligen menar allvar föreslår jag att han börjar med att införa en obligatorisk utbildning för sina partimedlemmar. Därtill föreslår jag en årlig nationell utredning som kartlägger förekomsten av hederskultur i alla grundskolor för att få en bredare bild om hur problemet utvecklas, och vilka resultat som de åtgärder som sätts in ger.