Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-20 14:54

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/lojligt-att-det-inte-gar-att-aka-tag-till-oslo/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”Löjligt att man måste flyga till Oslo”

Foto: Magnus Hallgren

INSÄNDARE. Det är löjligt att det inte går att åka tåg till Oslo från Stockholm på ett sätt som kan konkurrera med flyget. Det handlar ändå om två nordiska huvudstäder med drygt 50 mils avstånd, skriver Ellinor Baurne.

Rätta artikel

Att det är svårt att hitta resor med tåg till kontinenten vet vi alla och DN ska ha ett stort tack, DN, för era artiklar om detta. Tågresor ni inte tagit upp, tror jag, är resor från Stockholm till Oslo, en sträcka på cirka 40 mil fågelvägen och drygt 50 mil med bil eller tåg.

Mitt eget exempel är att jag ska vara i Oslo klockan 12 en måndag i slutet av augusti. Jag tillhör dem som hellre åker tåg än flyger av miljöskäl, men även för att det är trevligare.

Hade klart för mig att jag inte skulle hinna fram med tåg på måndagen, men en söndagseftermiddag och hotell i Oslo kändes bra. Tills jag slog upp SJ:s tidtabell ...

På söndagen fanns endast två tåg till Oslo. Först ett med byte och lång väntan i Göteborg. Det tog mer än åtta timmar och skulle vara framme i Oslo klockan 16.52. Det andra tåget gick direkt och tog sex timmar, men det var inte framme förrän klockan 21.24.

Endast två tåg mellan två närliggande huvudstäder! På vardagarna fanns tre tåg, två direkt och ett med byte. Till bilden hör att det inte gick att köpa biljetterna på SJ på grund av ”banarbeten”.

Gjorde en jämförelse med SAS. På söndagen hade jag tio flyg att välja på och på måndagen fem stycken på förmiddagen med ankomst i tid till klockan 12.

Det fanns även ett stort antal andra bolag som flög till Oslo. Om man till den timme man är i luften lägger den tid det tar med incheckning och tåg till Arlanda och från Gardemoen blir tidsskillnaden ganska liten.

Det känns faktiskt löjligt att flyga dessa futtiga 40 mil.