Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-28 21:58

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/lova-att-halla-en-respektabel-ton-i-debatten/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”Lova att hålla en respektabel ton i debatten”

USA:s president Donald Trump svarar på journalisters frågor utanför Vita huset i Washington i somras.
USA:s president Donald Trump svarar på journalisters frågor utanför Vita huset i Washington i somras. Foto: Alex Edelman/REX

INSÄNDARE. Ge nyårslöftet att hålla en respektabel ton i debatten. Då kan 2020 bli ett bättre år för det offentliga samtalet än det förfärliga 2019 vi nu lämnar bakom oss, skriver Sivert Aronsson.

2019 var inget märkesår för debattklimatet. Ett riktigt skitår, rent av, där temperaturen sjönk till nya fryspunkter. Extra illa är naturligtvis att den kanske främste pådrivaren råkar vara USA:s president Donald Trump.

Utvecklingen mot ett allt ultimativare och fördömande språk, näthat och hot, drabbar inte bara enskilda individer utan likafullt samhället i stort. Kloka tankar och relevanta åsikter stängs ute av en högljudd pöbel som själv synes sakna vettiga argument. 

Debatten förklenas och kommer inte sällan att handla om något annat än vad som egentligen var dess syfte. Politiker och presidenter utgör tyvärr dåliga föredömen. I den svenska debatten etiketteras det just nu för fullt.

Sverigevän eller Sverigehatare, klimatförnekare eller klimatfascist, välfärdsraserare eller socialist. Det saknas rim och reson liksom förmåga att se nyanser, vilket samhället naturligtvis är fullt av. Resultatet är det uppenbara med tilltagande polarisering och ett klimat bestående av förvirrande pseudodiskussioner.

Ett nyårslöfte som vi alla borde ställa ut är därför en debatton präglad av respekt, vett och etikett. Det är egentligen först då debatten kan tjäna sitt syfte.