Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
DN Åsikt

”Lyft fram Vänsterpartiets mörka historia i ljuset”

Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt på valmöte i Göteborg.
Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt på valmöte i Göteborg. Foto: Adam Ihse/TT

Väljarna har blivit grundligt upplysta om Sverigedemokraternas förflutna. Men även i Vänsterpartiet finns en mörk historia som inte alltid lyfts fram i ljuset av de stora medierna.

Fram till 1977 fick Vänsterpartiet, så då hette Vänsterpartiet kommunisterna (VPK), direkt ekonomiskt stöd från Sovjetunionen.

För några år sedan fick vi i vår släkt tag på bilder från Gulag. Min farfar låg död på ett betonggolv, magen uppsprättad och tarmarna hängandes utanför. Han hade precis som miljontals andra genom svält och slavarbete blivit oanvändbar i arbetet med att bygga upp Sovjetstaten.

Att man dog mer humant eller bättre i Gulag än i tyska koncentrationsläger har jag svårt att se. Just detta är något som vänstern bagatelliserar än i dag 2018 genom att säga att Gulag var inte att jämföra med koncentrationslägren. Vidare har Vänsterpartiet hittills inte visat några dubier för de pengar som togs emot till den egna partikassan.

1978 började den nuvarande partiledaren Jonas Sjöstedt sin resa i partiet. Det direkta pengastödet från Sovjet hade upphört, men bidrag gavs i andra former som till exempel resebidrag. VPK hade vid den tiden stort inflytande på den svenska politiska scenen.

Min familj ingick i ett register upprättat av kommunisterna. Regelbundet blev vi upplysta om deras närvaro och vi fick olika propaganda för att flytta till Sovjet. Varför vänsterpartiet tyckte det var så angeläget att vi skulle flytta är ännu oklart.

Att vänstern alltid förvägrat de utsatta och dess anhöriga deras värdighet på grund av att de drabbades av extremsocialism kan aldrig vara okej. Vi har lyckats sänka toleransnivån mot antisemitism, men toleransen för extremsocialism är fortsatt hög.

Den svenska vänstern med Jonas Sjöstedt i spetsen hyllade både Fidel Castro vid hans bortgång och nu senast Nicolás Maduro i Venezuela för enastående insatser – i extremsocialistisk (kommunistisk) anda.

Castro förvägrade fria val i 50 år. Vad Maduro åstadkommer händer mitt framför näsan på oss. Döm själv! Det gemensamma med dessa exempel är att de tydligt speglar en grovt avvikande syn på demokrati än den vi har byggt i Sverige.

Inte så allvarligt? Avgör själv! När statsminister Stefan Löfven räknar på blockpolitik, är Vänsterpartiet ett självklart alternativ för att få ihop procenten till sin fördel. För mig är det en skrämmande syn på värderingar, demokrati och människovärde. I Sverige skulle aldrig drömma om att räkna in SD i det andra blocket.

”Om man avfärdar SD på grund av partiets extrema närhistoria bör samma analys användas för V, allt annat är hyckleri”, skrev DN:s ledarskribent Erik Helmerson i fjol. Jag kan inte uttrycka det bättre.

DN Åsikt 6 september 2018 kl 15

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.