Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-23 14:50

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/lyssna-pa-din-kropp-och-strunta-i-halsoprofeterna/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”Lyssna på din kropp och strunta i hälsoprofeterna”

Foto: Anette Nantell

Det finns många som vill tuta i oss att de vet bäst om vad vi borde äta. Men vad man mår bäst av är individuellt. Glöm allt prat om supermat och försök i stället själv komma underfund med vad din kropp behöver, skriver kocken Allan Fredriksson. 

Rätta artikel

Ofta läser jag om ”supermat”, mat som då förmodas vara toppenfin, outstanding, absolut bäst. Nu är det så, att när det gäller livsmedel kan inte alla äta allt. Även om maten är nyttig för många kan samma mat vara skadlig för andra och i vissa fall även livshotande.

Vitlök ska ju vara bra mot mycket, men många tål det inte. Skaldjur likaså. Selleri kan vara direkt livshotande för en del. 

Det finns massor av exempel, så sluta med att försöka tuta i folk att ”äter du det och det och dricker det och det, så få du ett långt och hälsosamt liv”.

Det finns också många självutnämnda hälsoprofeter som propagerar bland annat för att man bör övergå till enbart vegetarisk föda, men de har ingen koll på vad det innebär.

Visst är det bra att äta grönt. Själv äter jag nog mer grönt än folk i genomsnitt. Men jag äter även animalisk föda, även om jag inte petar i mig blodiga biffar ”åtta dagar i veckan”. Om man helt utesluter kött, fisk och ägg i sin diet missar man mycket, bland annat vitamin B12, som är oerhört viktigt.

Man kan i viss mån jämföra människan med bilar. Alla bilar går inte på samma drivmedel. Alla bilar har inte samma sorts motorolja. Alla bilar har inte samma ringtryck. Och, vilken bilägare skulle missa något av detta?

Jag har arbetat med mat i många år och har sett hur många människor i stort sett, ”grävt sin egen grav med kniv och gaffel”. Det finns ingen ”supermat” eller ”superdryck”.

Man måste själv komma underfund hur man fungerar – för ingen annan kan tala om för dig vad som är bäst just för dig.