Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-02-22 09:29

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/lyssna-pa-extrema-asikter-ar-enda-sattet-att-forandra/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”Lyssna på extrema åsikter är enda sättet att förändra”

Programledaren Navid Moradi har fått hård kritik för att han intervjuat den kontroversiella debattören Ingrid Carlquist. Foto: Emma Larsson

Det enda sättet att bemöta förnekare av Förintelsen, extremism och konspirationsteorier är att lyssna. Att tysta ner sådana röster löser inga problem, skriver läsaren Jonas Lundström.

Rätta artikel

Programledaren Navid Modiri har fått skarp kritik från en del etablerade medier för att han samtalat med debattören Ingrid Carlqvist i sin podd ”Hur kan vi”, som de menar inte borde intervjuas på grund av extremistiska åsikter.

Det är sorgligt att se samma gamla misstag fortsätta göras i kampen mot åsikter som uppfattas osympatiska, att försöka tysta människorna som tycker så. Det finns bara ett enda sätt att nedmontera en uppfattning som är falsk. Det är med något som är sant.

En gång för många år sedan avslöjade en vän att han läst om och börjat tro på vad som allmänt kallas nynazistiska konspirationsteorier, även om det inte var det ord han själv valde. Jag var redan då inläst på ämnet och visste om bristerna i teorierna.

Jag blev djupt sorgsen inombords. Jag förstod att om han, trevlig, gladlynt och intelligent, kunde falla offer för dessa påståenden så kunde vem som helst. Efter detta började ett mångårigt engagemang för mig i olika former för att bemöta främlingsfientliga konspirationsteorier.  

Nästan alla teorier, som svartmålar en annan grupp människor som förtryckare eller utsugare, har konspiratoriska inslag. De beskriver den andra gruppen som medvetet och strukturerat förtryckande av den egna gruppen.

Det finns en hel del forskning om varför vissa har lättare att ta åt sig av sådana idéer och hur man kan hjälpa dem ut ur det. Till skillnad från vad många tror finns en del som köper idéerna för att de helt enkelt inte fått hela bilden.

De har läst fakta ryckt ur sammanhang som passar agendan för respektive teori, och denna grupp går faktiskt att hjälpa till att se en större del av verkligheten. Det du behöver göra är att få personen att vilja lyssna. Det finns inget bättre sätt att få en person att vilja lyssna på dig än att först lyssna på personen. 

Jag har sett människor gå från att fullt ut tro på konspirationsteorier som kan beskrivas främlingsfientliga till att själva börja ifrågasätta dem. De har gjort det utifrån endast ett par samtal där jag först lyssnar, och ger denne rätt i detaljer som faktiskt är rätt, för att sen bemöta andra påståenden med fakta som finns tillgång till, givetvis med källhänvisning.

Det kräver engagemang och tid. Jag har varit tvungen att ärligt lyssna till idéerna och sen gräva ännu djupare. Men än så länge har ingen slutgiltig poäng hållit hos någon rasistisk konspirationsteori när jag löpt hela linan ut av argument för och emot. 

En annan farlig sak som händer när människor med tokiga idéer tystas ner är att man även tystar dem från att ge uttryck för tankar som är logiska och fullt relevanta. Alla idéer blandas då i en osalig soppa som kommer fram där de väl lyssnas till. Då sällan i ett reflekterande sammanhang. 

Sanningen har en enastående förmåga att vinna sin egen kamp när du ärligt öppnar dig för att lyssna till dem vars åsikter du avskyr. Det skapas en miljö där i längden falska påståenden avslöjas, trångsynta synsätt slutar gro och rätt blir rätt.

Det är ingen slump att i länder där yttrandefriheten värderas som starkast så är verkligt rasistiska åsikter som minst utbredda. Men det kräver mod av dig. Det kräver öppna öron. 

Navid Modiri gör just nu mer för att motverka rasism och fientlighet mellan polariserade grupper än vad kanske någon annan har gjort i Sverige i modern tid. Han gör det inte genom att tysta ner åsikter vi hatar. Han gör det genom att låta de hatade idéerna avslöja sina egna brister – med ärlighet, respekt för människan, och sanningen som verktyg.